Nyárzáró fesztivál: Dunapest, a parti kultúra

 

A Duna minden budapesti és nem budapesti számára ikonikus jelkép. Az összművészeti fesztivált már harmadik alkalommal rendezik meg a folyó partján.

A Budapest Főváros Önkormányzata által életre hívott és támogatott Dunapest Fesztivált a nyárzáró hétvégén, idén augusztus 31.–szeptember 2. között tartják a Duna mentén. A rendezvény helyszínein száznál is több művész és előadó programjain keresztül kerülhetünk közelebb a Dunához. A város egyik legkülönlegesebb helyén, a Népszigeten lép fel a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Dunapestet a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje zárja a Várkert Bazárban.

Dunapest fesztivál.

Ilyen is volt tavaly a Dunapest

A Duna minden budapesti számára ikonikus városi jelkép.  „Szeretnénk hangsúlyozni a kulturális, turisztikai és a budapesti identitásban betöltött szerepét. Fontos, hogy új szerepben is gondoljunk a folyóra. Mind tudjuk, hogy a város pótolhatatlan természeti kincse a Duna, de urbanisztikai, kulturális szerepe lehetővé teszi, hogy megmutassa számunkra Budapest különleges arculatát, és part menti programjaival emlékeztessen minket, mennyire szerethető ez a város” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes.

A Dunapest Fesztivál egyszerre inspirálja a város lakosait és az idelátogatókat, hogy újra felfedezzék Budapestet, a Dunát és a természeti és művészeti kapcsolódást a Duna menti országok és hagyományok között. A fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet, és újraértelmezni a város és a víz kapcsolatát.

Dunapest fesztivál.

„A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze, szervezi az életünket. Nézhetjük a hídról vagy a rakodópart alsó kövén ülve – mindig másmilyen” – mondta Sápi Zsófia, a Dunapest Fesztivál főszervezője. Kiemelte, hogy az idei fesztivál programja ismét színes és sokoldalú lesz. Zene, színház, képzőművészet, film, irodalom, urbanisztika, gasztronómia, gyerekprogramok és vízi-, vízparti sportok egyaránt helyet kapnak a három nap alatt.

A Népszigeten élvezheti a közönség Szabó Benedek és a Galaxisok, Antonia Vai, a Middlemist Red és a Dope Calypso előadásait. Az estébe nyúló délutáni koncertek mellett lesznek családi programok, Grillévnyitó, halfüstölés és filmvetítés is a Népszigeten, a Margitszigeten petanque- és frizbiversenyt rendezünk a városi sportok kedvelőinek, és a budai oldalon bonyolítjuk le az első Dunapest Evezős Regattát.

Egyedi fejlesztésű színházi produkció a 2-es vonalán üzemelő villamosszínház, valamint a Ludwig Múzeumban megvalósuló egyperces szobrok improvizációs előadás keretében.

A város és a folyó kapcsolatának urbanisztikai nézőpontjait szakmai workshopokon és a Duna tematikájú DANUrB konferenciát tartanak. A Pecha Kuchán a legfrissebb építészeti és designtrendekről beszélnek az előadók, valamint számtalan tematikus sétát kínálunk a látogatóknak, a Vízivárosban, a Lupa-szigeten, a Népszigeten, de bemutatjuk a Duna-parton a 20. század elején működő gőzmalmokat is, ahogy Ybl Miklós építészetét is.

A Dunapest alatt három helyszínen találkozhatnak az érdeklődők izgalmas és friss filmekkel: a Várkert Bazárban kerül levetítésre a Ruben Brandt című egész estés animációs film, a Népszigeten a Karlovy Varyban díjat nyert Virágvölgy, a Valyo Kikötőben pedig a Friss Hús nemzetközi kisfilmfesztivállal együttműködve a Duna menti országok kisfilmválogatásával jelentkezünk.

A Valyo Kikötőben a hazai hiphop kultúra is kap egy napot, szombaton az országos DMC DJ- és breaktáncverseny mellett fellép a Slow Village és újra összeáll a Gimmeshot. A Capa Központ kihelyezett kiállítókonténerében a Duna által kettészelt Budapestet ismerhetjük meg fényképeken.

Dunapest fesztivál.

Az Erzsébet hídnál, a Három Holló kávéházban a péntek az irodalomé lesz: három Duna menti országból szerepelnek külföldi szerzők magyar pályatársakkal együtt, a Trip állóhajó vasárnap Duna-tematikus nemzetközi slam showcase-nek ad otthont.

A Népszigeten szombaton egész napos családi programokat rendezünk gyerekfoglalkozással, közösségi grillezéssel, evezéssel és pecaversennyel.

A rendezvény főtámogatója Budapest Főváros Önkormányzata mellett a Dunapest együttműködő partnere és támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint több budapesti külföldi intézet.