Tíznapos összművészeti fesztivál az Őrségben

 

A Lux et Umbra (Fény és árnyék) című lemezbemutató koncerttel augusztus 11-én kezdetét veszi az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye, a Hétrétország „köztivál”.

A tíz napon át tartó összművészeti fesztiválon zenei, színházi programokkal, filmvetítéssel és nyitott portákkal várják a látogatókat. Neves előadók és együttesek lépnek színpadra: a fesztivál vendége lesz Lukács Miklós, Balogh Kálmán, Bognár Szilvia, a Bohemian Betyars, Kollár-Klemencz László, a Müller Péter Sziámi AndFriends, Lajkó Félix és a Dresch Mihály Vonós Quartet – mondta el az MTI-nek Sülyi Péter, a Hétrétország alapítója.

Augusztus 12-én Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor közös szerzeményeket ad elő az őriszentpéteri Pajtaszínházban. Augusztus 13-án a Bohemian Betyars zenél, a következő napon pedig Kollár-Klemencz László a Rengeteg című zenei anyagát szólaltatja meg barátaival az őriszentpéteri Malom udvaron.

Jazz, klasszikus zene, világzene

Augusztus 15-én a Könnyen érthető jazz címmel Tóth Viktor szaxofonművész ad koncertet. Este neves népzenei, jazz, illetve klasszikus zenei előadók lépnek fel: az Esszencia nevű formációt Balogh Kálmán, Bognár András, Csík János, Kováts Gergő, Kunos Tamás Lakatos Róbert és Bognár Szilvia énekes alkotja. A Müller Péter Sziámi AndFriends augusztus 16-án a Nevess magadra című nagylemez számaival érkezik az Őrségbe. Augusztus 17-én Lajkó Félix és a gitáros Sidoo Attila játszik a Malom udvaron.

Az őriszentpéteri Pajtaszínházban színházi produkciók váltják egymást: augusztus 18-án délután a SimorÁg TánCirkusz előadását láthatja a közönség, este pedig Esterházy Péter – Csokonai Lili néven írt – Tizenhét hattyúk című regényének színpadi adaptációját játsszák. Augusztus 19-én a felvidéki Csavar Színház és a Ziránó Színház előadása mellett bemutatják Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című filmjének adaptációját is. A produkciót a soproni Petőfi Színház és több, határon túli magyar színházi csoport koprodukciójában állították színpadra.

A fesztivál zárónapján, augusztus 20-án Borbély László Junior Prima díjas zongoraművész Schubert-műveket játszik a Pajtaszínházban. A programsorozatot a Dresch Mihály Vonós Quartet koncertje zárja augusztus 20-án délután.

A „köztivál” mindenkihez szól

A zenei és színházi programok mellett mintegy 20 település 50 helyszínén várják nyitott portákkal a látogatókat. A „köztivál” vendégei beléphetnek a kézműves műhelyekbe, a művészek műtermeibe, megismerkedhetnek az állattartók, gazdálkodók napi munkájával és az őrségi ételkülönlegességeket is megkóstolhatják. 

A fesztivál idején kiállítások nyílnak, filmvetítéseket tartanak, sport- és természetjáró programokat szerveznek. A tíznapos programsorozathoz csillagnézés, őrségi tánctábor, filmes alkotótábor és kézműves kirakodóvásár is kapcsolódik.