A magyarság őstörténete elevenedik meg a Kurultajon

 

Augusztus 10–12. között rendezik meg Bugacon a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlést, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, amelyre világhírű hadi hagyományőrzők, zenészek, sportolók és tudósok is érkeznek 12 országból 26 nemzet képviseletében.

Tízéves a magyarság közös ünnepe, a Kurultaj, amelyet 2008-ban rendeztek meg először, akkor egy hirtelen ötlet vezérelte összefogásként, valamint egy nemzeti ellenállási mozgalomként indult a rendezvény – közölte Bíró András Zsolt főszervező az M1-en.

Szisztematikus munkával és összefogással a mozgalom odáig növekedett, hogy ma már a Kárpát-medencei hagyományőrzők színe-java fellép, és együtt dolgozik ezen a rendezvényen – fűzte hozzá.

Dobosok vonulnak a Magyar összefogás történelmi élőkép résztvevőiként a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Bösztörpusztán, 2008. augusztus 9-én (MTI/Beliczay László)

(MTI/Beliczay László)

A Kurultaj a magyarság hagyományok menti összefogásának, összekötésének egyik legnagyobb példájává vált – hangsúlyozta Bíró András Zsolt.

A rendezvényen felvillantják a történelemnek azon fejezeteit, amelyekből gyökerezik a magyarság kultúrájának jelentős része, így többek között megelevenednek a keleti sztyeppei lovas-nomád hagyományok is – közölte a főszervező.

Hozzátette: az évek alatt folyamatosan bekapcsolódtak a szervezésbe a rokon kultúrájú népek is. Számtalan nemzet vesz részt az eseményen, olyanok, amelyek a hunok vagy a türkök leszármazottainak tartják magukat.

A magyarokkal együtt 27 nemzet vesz részt a Kurultaj megszervezésében, és együtt ünnepelünk – mondta Bíró András Zsolt.