Lemondott a Michelin Guide nemzetközi igazgatója

 

Lemondott posztjáról Michael Ellis: a Michelin Guide nemzetközi igazgatója szeptember 14-én hagyja el az étteremkalauz vezetői posztját, hogy a Dzsumeira dubaji luxushotel-hálózat gasztronómiai felelőse és többek között új éttermi koncepciójának kidolgozója legyen – a francia-amerikai Ellis saját elmondása szerint hét évet töltött a Michelin élén, ez alatt a nemzetköziség előmozdításán dolgozott; utódját később nevezik meg.

A Michelin szóvivője szerint Ellis távozásának „egyáltalán nincs” köze stratégiai véleménykülönbségekhez. A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg 117 éve és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az elmúlt években 30 ország éttermeit látogatták munkatársaik. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az éttermet is.

A 2018-as európai kiadványban az Onyx Magyarországon elsőként két Michelin-csillagot kapott, míg a Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megőrizte egy-egy csillagát. Az eredményt Budapesten hirdették ki májusban, a rendezvényen Michael Ellis köszöntötte az elismert éttermek séfjeit.