Ránki Dezső lesz a Pannon Filharmonikusok vendége Pécsett

 

Az Ablak a világra elnevezésű – Kocsis Zoltánnak emléket állító – koncertsorozat utolsó részében Ránki Dezső pianista Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő az együttessel, a dirigens Hamar Zsolt lesz.

Április 12-én a pécsi Kodály Központban A barát című est Liszt Ferenc Obermann völgyének Kocsis Zoltán-féle átiratával kezdődik. A folyatásban Ránki Dezső ül a zongorához, és Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő.

Archiv felvétel: Ránki Dezső (b) és Kocsis Zoltán (j)  a magyar EU-elnökség brüsszeli nyitórendezvényén a Bozar Expo épületében található HenryLe Boeuf hangversenyteremben 2011 januárjában. Fotó:  Fájlnév  DSZZS20110125306.jpg Képcím Belgium - Államfő - Schmitt Pál Brüsszelben   Képszöveg Brüsszel, 2011. január 25. A Nemzeti Filharmonikusok hangversenyt adnak Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész, zeneszerző (j) vezetésével a magyar EU-elnökség brüsszeli nyitórendezvényén a Bozar Expo épületében található HenryLe Boeuf hangversenyteremben. Előtérben Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész. A hangversenyen részt vett a köztársasági elnök is. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ránki Dezső és Kocsis Zoltán a magyar EU-elnökség brüsszeli nyitórendezvényén a Bozar Expo épületében található HenryLe Boeuf hangversenyteremben, 2011 januárjában

„A második zongoraverseny egyike Bartók legjobb műveinek az én érzésem szerint, talán tényleg csak a Kétzongorás szonátát, a Zenét és az 5. vonósnégyest lehetne vele összemérni” – idézett az összegzést Ránki Dezső egy Kocsis Zoltánnal készült interjúból.
A hangverseny zárásaként Brahms utolsó szimfóniáját játssza el a Pannon Filharmonikusok.

„Az Ablak a világra-sorozat három koncertje – A fiú, A mentor és A barát – az évad során arra csábította a közönséget, hogy Kocsis Zoltán képzeletbeli kezét megfogva a zenekarral együtt nyisson ablakot a zenei világra” – idézte fel a zenekar.
Mint hozzátették, a hangversenyek műsora a zeneművész által kiemelten fontosnak tartott és szeretett alkotóktól válogatott, amelyeket meghallgatva egy meghatározó keresztmetszetet kaphatott a közönség a komolyzene alapvető értékeiből, gazdagságából.

Johann Sebestian Bach születésnapját ünnepli az egész világ márciusban. A pannon Filharmonikusok koncerrtel tisztelegnek a zeneszerző emléke előtt.
A PFZ a zenekar szakmai mentora és első állandó karmestere előtt tisztelegve Kocsis Zoltánról nevezte el zenekari próbatermét tavaly novemberben.

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, zeneszerző fényképe a ravatalánál a Zeneakadémián 2016. november 19-én. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója november 6-án, életének hatvanötödik évében hunyt el.MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, zeneszerző fényképe a ravatalánál a Zeneakadémián 2016. november 19-én. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója november 6-án, életének hatvanötödik évében hunyt el (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

A teremavatóról és a sorozat koncertjeinek közreműködőivel készített interjúkból különleges videóanyagot állítanak össze, amelyet várhatóan nyár végén hoznak nyilvánosságra a Kodály-program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.