"Trianon száz éve kavar szenvedélyeket" - rockopera a Hősök terén

 

Többszáz szereplős rockoperát láthatunk június 22-én és 23-án a budapesti Hősök terén. A Trianon című előadás rendezője Koltay Gábor, a zeneszerző pedig Koltay Gergely.

“A szó és a téma, Trianon száz éve kavar szenvedélyeket az országban. A rockopera néhány család történetén keresztül mutatja be, miként befolyásolta életünket alapvetően mindaz, ami 1920-ban történt, vagyis hogy Magyarország szétszakadt” – mondta a rendező a rockoperát színpadra vivő Esztrád Színházzal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Koltay Gábor kitért arra, hogy a Trianon című produkcióban szereplők túlnyomó többsége látható volt a két évvel ezelőtt, szintén a Hősök terén bemutatott Itt élned, halnod kell című rockoperában. A Trianonban színpadra lép mások mellett Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József, Makrai Pál, Sipos Imre, Benkő Péter, Palcsó Tamás, Rudán Joe, Varga Szabolcs és Varga Vivien is. A produkcióban tizenöt énekes, húsz színész, kétszáz táncos, száz statiszta, harminc lovas és negyven artista fog közreműködni.

Itt élned, halnod kell! című rock musical

Itt élned, halnod kell! című rock musical

Mint elhangzott, komoly díszletrendszer fog épülni a Hét vezér szoborcsoport elé két nagy színpaddal. Két óriási ledfal épül a díszletbe, szemben lesz egy jelentős méretű lelátó, oldalt pedig további kettő, a múzeumok előtt.

“Úgy tapasztalom, nagyon sokan nem igazán tudják, mi történt 1920. június 4-én, amikor aláírták az első világháborút lezáró békeszerződést Versailles-ban, a Grand Trianon palotában. Magyarország 19 milliós európai középhatalomból 8 milliós kis állammá szűkült, területének több mint kétharmadát veszítette el. Szeretnénk elgondolkodtatni az embereket, illetve az értelem mellett az érzelmeket is átélhető módon felmutatni” – fogalmazott Koltay Gábor.

A Millenniumi emlékmű esti díszkivilágításban a fővárosi Hősök terén 2017. november 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Millenniumi emlékmű esti díszkivilágításban a fővárosi Hősök terén 2017. november 15-én.  (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A darab négy tételből áll, a szövegkönyvet Koltay Gábor emlékezések, dokumentumok, költemények, megzenésített versek segítségével állította össze.
A rendező szólt arról, hogy az első a 19. század végi millenniumi ünnepségektől Trianonig tart, a második 1920-tól a második világháború végéig, a harmadik a Kádár-korszakot mutatja be, a záró tétel pedig a rendszerváltozás óta eltelt éveket, benne az EU-csatlakozást és 2010-et, amikor az Országgyűlés megszavazta a nemzeti összetartozás napját, a Trianon-emléknapot. Koltay Gábor megjegyezte: nem a történelem kerekét kell visszafordítani, hanem életben tartani, megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyek a határok feletti nemzetegyesítéshez vezetnek.

 

A rendező kitért arra, hogy a szereplők jelentős részével régóta együtt dolgozik, Varga Miklóssal például 1983, az István, a király óta, Rudán Joe-val pedig 1993, az Atilla, Isten kardja bemutatója óta.

A zeneszerző Koltay Gergely, a több mint négy évtizede működő Kormorán együttes vezetője azt mondta: saját együttese mellett egy szimfonikus zenekar fog élőben játszani az előadásokon. Hozzátette: zenéjével ki akarja fejezni, mit éreznek a magyarok itthon és otthon, Magyarországon és a külhoni közösségekben.
A rendező hangsúlyozta: a produkció nem állami támogatásból valósul meg, és bízik abban, hogy a két előadás után továbbiak is lesznek szerte az országban. “Két év múlva lesz Trianon századik évfordulója, szeretnénk valami fontosat és szépet mutatni”.