Elhunyt a divatcézár: Hubert de Givenchy

 

Elhunyt 91 évesen Hubert de Givenchy, a divatszakma legendás alakja, a Givenchy divatház és márka alapítója, akinek a világhírű filmcsillag, Audrey Hepburn volt a múzsája.

A divatcézárt szombaton álmában érte a halál. Erről egy kollégája, Philippe Venet divattervező tájékoztatta az AFP hírügynökséget. A közlemény szerint Hubert de Givenchyt unokaöccsei és unokahúgai, valamint gyermekeik gyászolják.

Hubert de Givenchy divattervező munkáiból nyílik kiállítás Az időtlen elegancia álomruházi címmel a Gerbeaud-ház első emeletén. A látogatók a világhíres divattervező 80 kreációját tekinthetik meg, amiket Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Grace Kelly, a Windsor-i hercegnő és más híres asszonyok viseltek. A kiállításról, amely október 12-e és november 24-e között tart nyitva, sajtótájékoztatót tartott Givenchy úr. A képen: Hubert de Givenchy. MTI Fotó: Sándor Katalin

Hubert de Givenchy divattervező munkáiból nyílik kiállítás Az időtlen elegancia álomruházi címmel a Gerbeaud-ház első emeletén. A látogatók a világhíres divattervező 80 kreációját tekinthetik meg, amiket Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Grace Kelly, a Windsor-i hercegnő és más híres asszonyok viseltek. A kiállításról, amely október 12-e és november 24-e között tart nyitva, sajtótájékoztatót tartott Givenchy úr. A képen: Hubert de Givenchy.
MTI Fotó: Sándor Katalin

Audrey Hepburn egyebek mellett a Sabrina, a Hogyan lopjunk egymilliót? és az Álom luxuskivitelben című filmjeiben is Givenchy ruháit viselte. Divatháza vásárlói közé tartoztak a Kennedy család tagjai is.

Jelenet az Álom luxuskivitelbenből. Fotó: Getty Images

A kis fekete ruha -jelenet az Álom luxuskivitelbenből. Fotó: Getty Images

Venet közleménye szerint a divatóriástól a legszűkebb családi körben vesznek búcsút.

Az 1952-ben tartott első bemutatójától 1995-ig, divatházától való távozásáig tartó több mint négy évtizedben öltözékeinek eleganciájával emelkedett ki a divat világából, egyik leghíresebb “találmánya” a kis fekete ruha, amit Audrey Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.

“Az 1950-es évektől kezdve a világhírnévig tartó útján Givenchy különleges helyet biztosított a márkájának a párizsi divatházak között. A földi érő luxusestélyiktől a nappali viseletekig a divatcézárnak sikerült ötvöznie az innovatív szellemet és időtlenséggel” – fogalmazott Bernard Arnault, az LVMH csoport egyik vezetője. A csoport 1988-ban vásárolta meg a Givenchy divatházat.

Alapítójáról közleményben emlékezett meg a Givenchy divatház is.
“A francia luxusdivat világának több mint fél évszázadon át megkerülhetetlen alakja, a párizsi elegancia szimbóluma volt. Hatása a mai napig érezhető, elképzelései a divatról nem évültek el. Életműve ma ugyanolyan érvényű, mint a korábbi évtizedekben volt” – áll a közleményben.

Hubert de Givenchy munkájának tavaly nagy szabású kiállítást szenteltek Párizsban és az észak-franciaországi Calais-ben.