Ünnepeljük a házasságot – kezdődik a Házasság hete

 

Az idén 11. alkalommal megrendezett programsorozat egyre népszerűbb hazánkban, tavaly 72 település 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. A mozgalom arra hív minden embert, hogy ezen a héten minden nap fejezze ki szeretetét társa iránt valamilyen új módon.

Majd két évitezeddel ezelőtt Angliából indult egy kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hét erejéig a házasság és a család fontosságára, annak értékeire kívánja irányítani a figyelmet valamint segítséget nyújt a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Házasságban élni

Az idei rendezvénysorozat ma, azaz február 11-én kezdődik és 18-án ér véget. A házasság hetének “házaspár arca” 2018-ban Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita mediátor, akik az elkövetkező héten főképp azt szeretnék üzenni a fiataloknak és az egyedül állóknak, hogy “jó házasságban élni menő”, “egymást támogatni felemelő” – merjenek tehát elköteleződni.

Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita, a házasság hete idei arcai a program nyitó sajtóeseményén a budapesti I. sz. Központi Házasságkötő Teremben 2018. február 8-án. A házasság hete február 11-én kezdődik. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita, a házasság hete idei arcai a program nyitó sajtóeseményén a budapesti I. sz. Központi Házasságkötő teremben. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

S hogy mit jelent még házasságban élni? Valószínűleg abban minden házaspár egyetért, éljen a világon bárhol, hogy az egyik legszorosabb kapcsolat jelenti, jelentheti két ember között, akik szeretik egymást.  Nem csupán formalitás, amikor tiszta szívvel, őszintén kimondódik az igen, hanem megalapozza egy leendő család életét is. Igen, mondják ki szerencsére évről évre egyre többen, igen, ismétlik az oltár előtt jóban, rosszban, betegségben, egészségben, gazdagságban, szegénységben – együtt.

Mit jelent még házasságban élni? Az alábbi videó története erre is válaszol.

Az idei programsorozat Veszprémben kezdődik

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek Veszprémben, a Kálvin János parki református templomban, ahol Steinbach József hirdet igét. A hetet lezáró szentmisét a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Bíró László mutatja be.

A központi programok sorában konferencián, beszélgető esten, filmvetítésen járják körül mentálhigiénés szakemberek, művészek, közszereplők a házasság, a párkapcsolat témáját.

Szabó László és menyasszonya, Farkas Katalin Erzsébet a Gróf Károlyi Ferenc házasságkötő terem névadó ünnepsége keretében tartott esküvőjükön Nyíregyházán 2018. február 10-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Szabó László és menyasszonya, Farkas Katalin Erzsébet a Gróf Károlyi Ferenc házasságkötő terem névadó ünnepsége keretében tartott esküvőjükön Nyíregyházán 2018. február 10-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

A 2018-as központilag szervezett programok

Február 11., vasárnap, 9:30:

Nyitó Istentisztelet. Veszprémi Református Egyházközség, Újtemplom (8200 Veszprém, Kálvin J. park 1.) Igét hirdet:Steinbach József püspök.

Február 12., hétfő 18 óra:
A mézeshetektől Micimackóig. Fergeteges kvízjáték nem csak házasoknak Bartha Álmos nemzetközi kvízmester, a QuizNight Bajnokságok alapítója vezetésével.
(Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 13., kedd 18 óra:
Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita – a házasság hete idei arcai; Szandi (Pintácsi Alexandra) énekes és férje, Bogdán CsabaGyőri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József. Moderátor: Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere.
(ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 14., szerda 18 óra:
Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével. Vezényel: Sapszon Borbála 
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., csütörtök 10 óra:
Család és karrier? Konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében.
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 16., péntek 18 óra:
Teljesen idegenek (feliratos olasz film) - Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a házasság hete arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával.
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.hazassaghete.hu oldalon lehet. 
(Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9., 14-es terem)

Február 17., szombat, 17 óra:
A kapcsolódó ember. Komjáthy Károly, házasságterapeuta előadása.
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 18., vasárnap, 18 óra:
Záró Szentmise a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban
A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.
(V. ker., Március 15. tér 2.)

A teljes programsorozatot  a hazassaghete.hu oldalon érhetik el.