Elkezdődött a Bocuse d’Or magyar döntője

 

Elkezdődött a világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenyének magyar döntője, a Bocuse d’Or Budapesten. Hat séf főz öt és fél órán keresztül. Két ételt kell elkészíteniük, előre meghatározott alapanyagokból. A 24 főből álló zsűri több szempont alapján választja majd ki azt, aki hazánkat képviselheti az európai döntőn.

„A versenyen két kategória van, vegetáriánus és húsételek, az utóbbihoz előírt alapanyag a borjúcsülök és a borjúszűz, a zöldségeknél pedig a zöldborsó és a snidling. A menü elkészítésére 5 és fél óra áll a versenyzők rendelkezésére” – közölte Bíró Lajos séf  a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Bocuse d'Or európai döntője Lyonban 2015. január 28-án. (MTI/EPA/Eddy Lemaistre)

A Bocuse d’Or európai döntője Lyonban 2015. január 28-án. (MTI/EPA/Eddy Lemaistre)

Bíró Lajoson kívül a Bocuse d’Or zsűrijének elnökségében foglal helyet Hamvas Zoltán és Széll Tamás is.

Nemrégiben hunyt el Paul Bocuse, a Bocuse d’Or verseny megalkotója, a francia konyhaművészet megújítója. „Neki köszönhető, hogy a szakácsok bekerültek a köztudatba és fontos szerepet kaptak az étkezési kultúrában, illetve az idegenforgalomban” – hangsúlyozta Bíró Lajos.

A világ legrangosabb gasztronómiai versenye 1987-ben indult útjára, amelynek európai döntőjét 2016-ban Budapesten rendezték, s azt Széll Tamás nyerte meg.

Magyarország először 2013-ban vett részt a Bocuse d’Or világdöntőjében, akkor Széll Tamás a 10. helyen végzett, Molnár Gábor 2015-ben a 13. helyet szerezte meg. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia 2009-ben alakult.