Közösségépítés, műhelyfoglalkozások – ma kezdődik a Kultúrházak éjjel-nappal program

 

Kincskereső játékok, bridzsparti, pingpongmaraton és csocsóbajnokság – csak néhány program a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatból, amely több száz helyszínen várja az érdeklődőket vasárnapig.

Az idén először három kiemelt helyszíne is lesz a rendezvénynek: február 2-án Budakeszin kezdődik a Kultúrházak éjjel-nappal, szombaton a nagyvárosok közül Székesfehérvár lesz a figyelem középpontjában, a kistelepülések közül pedig Hidasnémeti élvez kiemelt figyelmet február 4-én.

  • Február 2., Budakeszi (Erkel Ferenc Műv. Kp. : 2092 Budakeszi, Fő u. 108.): 13 órától 14 óráig itt lesz a hivatalos megnyitó és a kulturális programok gerince.
  • Február 3., Székesfehérvár (Fejér Megyei Művelődési Központ: 8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.): 14 órakor Novák Péter nyitja meg az eseményt, a kiemelt, megnyitó rész 15 óráig tart, utána a programok kb. 21 óráig folytatódnak.
  • Február 4., Hidasnémeti (Hidasnémeti Művelődési Ház és Könyvtár: 3876 Hidasnémeti, Fő tér 8.):  15:00-tól kezdődnek a programok, a rendezvények kb. 21 óráig tartanak.

Ebben az évben a Helyben van a sokszínűség szlogennel a szervezők arra akarják ösztönözni a részt vevő intézményeket, hogy minél szélesebb programkínálattal készüljenek, ezzel ráirányítva a figyelmet a helyben lévő kulturális értékekre és a művelődési intézmények helyi társadalomban betöltött közösségépítő munkájára.

Budapest, 2011. november 25. Résztvevők táncolnak a Berka Együttes zenéjére a Fonó Budai Zeneházban rendezett moldvai-vonós táncházban 2011. november 25-én. Felkerült a magyar táncház módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága a "Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe" vette fel a táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje. Eddig egyetlen magyar elemként a mohácsi busójárás szerepelt az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Képünk illusztráció (MTI/Czimbal Gyula)

A hagyományos táncházak, népzenei és néptánctalálkozók, farsangi programok mellett várhatóan az egyik leglátványosabb produkció a kínai festészet remekeit megidéző kínai táncelőadás lesz Százhalombattán. A Lehet-e játék a technika kérdést a pécsi Lego-robotprogramozás és a kecskeméti rajz- és animációs filmiskola műhelyfoglalkozása válaszolja meg, a közösségi programok iránt érdeklődőket pedig kincskereső játékokra, römiversenyre, bridzspartira, pingpongmaratonra és csocsóbajnokságra is várják.

Lesz például „művházi ottalvós buli” Balatonkenesén, Székesfehérváron és Vokányban, a vizuális élmények iránt érdeklődőket pedig a pécsi KépRegények Fényjátékára várják.

A családok évéhez kapcsolódva a sorozat szombati napján három kiválasztott művelődési házban úgynevezett fordított napot tartanak majd, a programban a szülők is kipróbálhatják azokat a tevékenységeket, amelyekben a gyermekeik vesznek részt év közben.

A programsorozat keretében Zala megyében a farsangi népszokásokat idézik fel, a művelődési házak nyitott műhelyfoglalkozásokra, a söjtöri Deák Ferenc Emlékházban pedig rendhagyó éjszakai tárlatvezetésre várják a látogatókat a hétvégén. A szervezők ebben az évben is meghirdették a közművelődési intézményeknek szóló pályázataikat, amelyekről a rendezvény holnapján lehet tájékozódni.

A Kultúrházak éjjel-nappal Facebook-oldalán meghirdetett szelfiversenyre a látogatók a kedvenc művelődési házuk előtt készült fotóikkal nevezhetnek. A tizenkettedik alkalommal megvalósuló országos rendezvényhez magyarországi és határon túli művelődési intézmények csatlakozhattak. Az országos kínálatról a www.kulturhazak.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.