Négy új Arany kiállítás a PIM-ben

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállításain megtudhatjuk például, hogyan viszonyult Arany a spiritizmushoz, de lesz bábkiállítás is, az pedig, hogy mit látott a költőfejedelem a modern Budapestről - egy fotókiállításon derül ki.

Négy új, az Arany János-emlékévhez kapcsolódó kiállítással készül idén a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – mondta Prőhle Gergely főigazgató kedden Budapesten.

A múzeum tárlatot rendez Arany János és a spiritizmus kapcsolatáról, valamint Országh Antal fotóin keresztül igyekszik bemutatni, mit láthatott a költőfejedelem a modernizáló Budapestből. A Toldihoz kapcsolódva bábtörténeti kiállítást is terveznek, valamint külön tárlaton mutatják be Arany János kortársa, Erdélyi János (1814-1868) költő és népdalgyűjtő munkásságát halálának 150. évfordulója alkalmából – fűzte hozzá.

Prőhle Gergely a PIM legfontosabb tavalyi beszerzései között említett három, Arany Jánoshoz és családjához kapcsolódó fényképet, valamint Berény Róbert festőművész, a Nyolcak tagja 1929-ben készült Füst Milán-portréját is. Ugyancsak a múzeum gyűjteményébe került Berény Róbert Varró Istvánról – Füst Milán barátjáról – készült ceruzarajza, valamint Jan Styka lengyel festőművész Petőfi a nagyszebeni ütközetben című vázlata, amely a magyar kormány által 1898-ra rendelt Bem-körkép egy részletéhez készült.

A PIM Kézirattárát gazdagította 2017-ben egyebek mellett Kabdebó Tamás irodalmi levelezése, Reményik Sándor és Radnóti Miklósné több levele. Az új szerzemények között vannak Jókai Mór, Szabó Magda, Sinka István, Mészöly Miklós, Weöres Sándor, Petri György, Dragomán György, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Tandori Dezső és Péterfy Gergely-kéziratok is.

Arany János szobra Nagyszalontán. Fotó: Wikimedia Commons / Kiss István

Arany János szobra Nagyszalontán. Fotó: Wikimedia Commons / Kiss István

A PIM, a Kassák Múzeum és az Ady Emlékmúzeum látogatóinak száma 2017-ben együttesen meghaladta a 60 ezer főt. A Mesemúzeumot több 17 ezren látogatták meg, a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállításait több mint 19 ezren látták. Az Arany-busz mozgókiállítását 35 ezren tekintették meg – emelte ki Prőhle Gergely.
Kitért arra is: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly jelentette be, hogy a magyar operett történetének és kiemelkedő életműveinek kutatására létrehozzák a Kálmán Imre Központot. A központ 2018-ban a PIM szervezetében, de önálló egységként kezdi meg működését, vezetője Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár. A Kálmán Imre Központ idei, szakmai konferenciákat és kötetkiadást is felölelő tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 20 millió forinttal támogatja.

A PIM 2018-ban tárlatot szentel Csáth Géza, Szántó Piroska és Jékely Zoltán művészetének is. “Kisebb, de nagyon tartalmas” kiállítást rendez a múzeum Heinrich Böll irodalmi Nobel-díjas német író magyarországi kapcsolatairól – emelte ki Prőhle Gergely.

Idén elkezdődik a Bajor Gizi Színészmúzeum állandó kiállításának megújítása, tárlatot rendeznek Harangozó Gyula, Békés Itala, Hubay Miklós és Bubik István életművéről, valamint kiállítást szentelnek Csehov magyarországi recepciójának is.

A Kassák Múzeumban egyebek mellett a tavaly decemberben elhunyt Albert Gáborról nyílik tárlat 2018-ban. A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum a helyi identitás erősítését helyezi előtérbe, idén egy új helytörténeti tárlat létrehozását tervezik – fűzte hozzá Prőhle Gergely. Elmondta azt is: a PIM Nyári Fesztivál központi témája idén a közép-európai együttműködés lesz.