Utópiákat is várnak a „Reformáció 500.1” kortárs irodalmi pályázatra

 

A Reformáció Emlékbizottság új kortárs irodalmi pályázatára a reformáció üzeneteihez, értékeihez és szellemi örökségének továbbéléséhez köthető saját irodalmi művekkel lehet jelentkezni.

A reformáció 500. évfordulójának alkalmából a Reformáció Emlékbizottság a különböző kulturális, tudományos, oktatási és zenei programok mellett kortárs irodalmi pályázatot hirdet. A reformáció megközelítése ezúttal nem vizuális vagy kreatív munkákon keresztül, hanem a szépirodalom eszközeivel történik.

„Október 31-vel nem ér véget a reformáció emlékéve, így mindenképpen szerettünk volna a téli időszakban is meghirdetni egy kreatív pályázatot, nem csak a diákok számára” – árulja el Hafenscher Károly, az emlékbizottság miniszteri biztosa. Nem egy klasszikus értelemben vett irodalmi pályázatról van szó. Ahogyan a hivatalos kiírásban is olvasható, a reformáció jelenkori és utópisztikus megközelítésével egy izgalmas témát járhatnak körbe a jelentkezők, hiszen a könyvnyomtatás és a kulturális eszközök széles palettájához való egyenlő hozzáférés alapozta meg azt, amit ma médiarendszernek hívunk. Vagy képzeljük el, hogy milyen lenne a mai világ például az egységes nemzeti nyelv kialakulása nélkül?

A pályázatra korosztálytól és iskolai végzettségtől függetlenül bárki nevezhet. Kategóriánként az első helyezettek 100-100 ezer forint pénznyereményben részesülnek, a második helyezést elértek pedig 50-50 ezer forintot nyernek lírai vagy prózai alkotásaikkal.

Reformáció 500.1 irodalmi pályázat

A pályázók az alábbi kategóriákban nevezhetnek:

 Téma:

  • Reformáció nélkül az élet – utópia írása
    (Milyen lenne a mai világ a reformáció vívmányai nélkül? )

Kategória:

  • Kisepikai alkotás az alábbi választható műfajok egyikében
  • novella
  • esszé

Lírai alkotás bármilyen műfajban

 

A beérkezett pályamunkákat négytagú szakmai zsűri értékeli: Szabó András irodalomtörténész, egyetemi professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Mészáros Márton kritikus, irodalomtörténész, Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa és Horváth Gergely rádiós műsorvezető, író.

Az elbírálásnál a zsűri olyan szempontok szerint értékeli a pályaműveket, mint a műfaji követelmények betartása, a reformáció értékeinek megjelenítése, tartalom- és gondolatgazdagság, illetve kreativitás és újszerűség.

A pályamunkákat elektronikus formában kell elküldeni 2017. 12. 20-ig a palyazat@reformacio2017.hu e-mail-címre, az eredményeket a Reformáció 500 Facebook-oldalán és weboldalán tesszük közzé. A részletes pályázati kiírás ezen a linken olvasható.