A 21 éves rapperé az év legjobb zenei albuma - kiosztották a Mercury-díjakat

 

Generációja legmerészebb rapalbumának tartják Dave lemezét.

A 21 éves londoni rapper, Dave kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma.

A csütörtök esti londoni díjátadón Dave (teljes nevén David Orobosa Omoregie) mások mellett a The 1975-ot, a Foalst, Anna Calvit és az Idlest előzte meg. A Psychodrama idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle - írta a bbc.com.

A Mercury-díjat odaítélő zsűri tagja, Annie Mac ír dj azt mondta, az album a zeneiség csodálatos szintjét mutatja, mind művészi értelemben, mind pedig bátorságát és őszinteségét tekintve. A Psychodrama a rapper elgondolkodtató visszatekintése londoni gyermekkorára.

Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik.

A díjátadó meglehetősen kaotikusra sikeredett: az Idles tagjai beugrottak a közönség közé, a Black Midi zenészei egy elhibázott bukfencezési kísérlet nyomán egy zongorában landoltak. A legnagyobb feltűnést azonban a northamptoni rapper, Slowthai keltette, aki egy Boris Johnson kormányfőt idéző fejet emelt a magasba, amikor a vagyoni egyenlőtlenségről szóló számát, a Doormant adta elő.

A Mercury-díjat minden évben a legjobb album kapja, amely az Egyesült Királyságban brit vagy ír előadótól megjelent. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.