Pedro Almodóvar ismét az Oscar-díj nagy esélyesei között

 

A rendező új filmje Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével készült.

A spanyol filmakadémia Pedro Almodóvar kétszeres Oscar-díjas spanyol rendező legújabb, Fájdalom és dicsőség című alkotását nevezi a 92. Oscar-gálára nemzetközi film kategóriában – hozta nyilvánosságra döntését az intézmény csütörtökön Madridban.

epa04854259 Jose Pedro Aguiar-Branco Defense Minister of Portugal (L) talks with his Romanian counterpart Mircea Dusa during a meeting in the Portugues Command of the Army in Porto, Portugal 20 July 2015.  EPA/RUI FARINHA epa04854259 Jose Pedro Aguiar-Branco Defense Minister of Portugal (L) talks with his Romanian counterpart Mircea Dusa during a meeting in the Portugues Command of the Army in Porto, Portugal 20 July 2015. EPA/RUI FARINHA

Antonio Banderas, Penelope Cruz és Pedro Almodovar (Fotó: getty Images) Antonio Banderas, Penelope Cruz és Pedro Almodovar (Fotó: getty Images)

Az idén 70 éves világhírű spanyol rendező közleményben mondott köszönetet a jelölésért, amelyet nagy megtiszteltetésnek nevezett. A művész nem tudott személyesen jelen lenni a bejelentésnél, mivel Kanadába utazott, ugyanis filmjét a csütörtökön kezdődő torontói filmfesztiválon mutatják be.

A Pedro Almodóvart képviselő Esther García producer újságíróknak elmondta: a Fájdalom és dicsőséget hamarosan vetíteni kezdik az Egyesült Államokban is, és ez lehetővé teszi, hogy akár más kategóriákban is versenyezhessen az Oscar-díjért. A tavaly nyáron forgatott önéletrajzi ihletésű film egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.

A főszerepben Antonio Banderas látható, aki a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat. Rajta kívül szerepel a filmben Penélope Cruz Oscar-díjas spanyol színésznő, valamint olyan neves spanyol művészek, mint Julieta Serrano és Asier Etxeandía.

Pedro Almodóvarnak ez a 21. nagyjátékfilmje. Korábban úgy jellemezte, mint egy trilógia utolsó darabját, "amelyet 32 évig tartott befejezni". Első része A vágy törvénye, a második pedig a Rossz nevelés című alkotása.

A spanyol rendező először 1988-ban kapott jelölést Oscar-díjra a magyarul Asszonyok a teljes idegösszeroppanás szélén címmel bemutatott filmjéért, az akkor még legjobb idegennyelvű filmként ismert kategóriában. Az aranyszobrot először 1999-es, Mindent anyámról című filmjéért vehette át, majd két évvel később a Beszélj hozzá című moziért megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó kitüntetést is Los Angelesben.

Spanyol nevezés utoljára 2004-ben nyert Oscar-díjat, akkor Alejandro Amenábar filmjét, a Belső tengert jutalmazták. Azóta az öt finalista közé sem került be spanyol alkotás.

Az Oscar-díjra nevezett művek közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2020. január 13-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 9-én lesz Los Angelesben. Magyarország Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét nevezte az aranyszoborért zajló versenybe.