Salma Hayek francia férje százmillió eurót ajánlott fel a Notre-Dame újjáépítésére

 

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök már kedden adománygyűjtést kezdeményez az órákig lángokban álló párizsi jelkép megmentéséért.

Salma Hayek milliomos francia férje 100 millió eurót szán vagyonából a Notre-Dame katedrális újjáépítésére – írja a Dailymail. Az üzletember, Francois-Henri Pinault néhány órával azután tette meg a bejelentését, hogy felcsaptak a lángok Párizs 850 éves jelképében.

Salma Hayek és Francois Henri-Pinault (Fotó:Getty Images)

Salma Hayek és Francois Henri-Pinault (Fotó:Getty Images)

Pinault, aki 2009-ben vette feleségül a mexikói származású Salma Hayek színésznőt, a Kering vállalat vezérigazgatója, melyhez olyan luxus brandek tartoznak, mint a Gucci és az Yves Saint Laurent.

„Mint oly sokan másokat, engem is sokkolt és elszomorított, ahogy a Notre-Dame-ot elborította a füst. Szeretlek Párizs!” – írta közösségi oldalán Pinault színésznő felesége, Salma.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot. Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ legnagyobb tehetségeinek segítségét is.

Párizs, 2019. április 15. Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya is. MTI/EPA/Julien De Rosa

Párizs, 2019. április 15.
Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya is.
MTI/EPA/Julien De Rosa

Hétfő este nyolc óra körül gyulladt ki és órákon át égett a székesegyház, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett teljes tetőszerkezete. A lángokat csak többórás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól – írta kedd hajnali beszámolójában az MTI.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Az ügyészség vizsgálatot indított.