A Trónok harca Daeneryse életmentő műtéten esett át agyvérzése után

 

Emilia Clarke két komoly műtéten van túl agyi aneurizmái miatt.

Emilia Clarke számára a Trónok harca egy óriási lehetőség volt szakmailag, és mint utóbb kiderült, be is indította a karrierjét, azonban a kezdetekben nem tudta magát teljen átadni a sikerélménynek, mivel egészsége, sőt, élete miatt kellett aggódnia.

Emilia Clarke (Fotó: Getty Images/Frazer Harrison)

Emilia Clarke (Fotó: Getty Images/Frazer Harrison)

A színésznőnél agyi aneurizmát fedeztek fel, melyet végül meg is műtöttek, erről csak most mesélt a The New Yorker magazinban írt cikkében. Először 2011 februárjában érezte azt az erős, szúró, feszítő fejfájást, mely miatt az edzésről rohammentőnek kellett kórházba szállítania. Egy gyors MRI után subarachnoidealisvérzést állapítottak meg nála az orvosok, Emilia életveszélyes állapotban volt.

“Artériás szakadásom volt, az agyvérzés egy olyan formája, mely az életemet veszélyeztette” – nyilatkozta Clarke, akit egy háromórás, úgynevezett intervenciós radiológiai módszerrel operáltak meg, mely egy speciális katéteres eljárás.

“Miután felébredtem a fájdalom elviselhetetlen volt. Cső volt a torkomban, ki voltam száradva és émelyegtem” – emlékezett vissza a kínzó pillanatokra Emilia, aki ráadásul a nevére sem emlékezett a nála jelentkező afázia miatt, mely az emlékezet és a szómegtalálás zavara, miközben beszédértés megmarad. Szerencsére ez az állapot egy hét után elmúlt, de addig a színésznő rettegett, hogy karrierjének ezzel vége.

“A legrosszabb pillanataiban azt akartam, hogy vessenek véget az egésznek. Azt mondtam az orvosi csapatnak, hogy hagyjanak meghalni. Hiszen a munkám a nyelvről, a kommunikációról, és az önkifejezésről szól, ami nélkül elveszett vagyok.”

Emilia végül visszatért a sorozatba egy hónapnyi ágynyugalom után, azonban az orvosai figyelmeztették, hogy az agya másik oldalán is találtak egy a korábbinál kisebb aneurizmát, ami bármikor kidurranhat, így nagyon óvatosnak kell lennie.

Emilia Clarke a Trónok harca, Khaleesije (Fotó: Rex Features)

Emilia Clarke a Trónok harca, Khaleesije (Fotó: Rex Features)

Sajnos azonban 2013-ra a korábban megtalált aneurizma a duplájára nőtt, ami miatt az orvosai ismét műtötték, azonban az operáció nem sikerült. Emilia óriási fájdalmak közepette ébredt, végül a koponyáját megnyitva tudták csak kezelni az eret.

A felépülése ezúttal a korábbinál is fájdalmasabb volt. Elmondása szerint Daenerysnek sosem volt része hasonló élményekben, így még nála is erősebbnek kellett lennie. Amikor kitolták a műtőből egy dréncső volt a koponyájába vezetve, melynek egy részét egyébként titánnal pótolták.

Emiliánál az újabb egy hónapos kórházi kezelés után komoly pánikrohamok alakultak ki, sokáig nem tudott az emberek szemébe nézni, sőt, úgy vélte, neki nem is kellene élnie. Azonban amikor visszatért a sorozatba, az új erőt és lendületet adott neki.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@emilia_clarke által megosztott bejegyzés,

A vele történteket most azért mesélte el, mert SameYou néven életre hívta saját alapítványát, mely olyan embereket támogat, akik hasonló betegségben szenvednek, mint ő, vagy abból épülnek fel.