A világ összes pénze sem elég az új magyar rövidfilmre

 

Több ezer papírpénz felhasználásával készül Kőszegi Tamás legújabb filmje, Midas útja, melyhez igazi nemzetközi összefogás keretében a világ minden pontjáról érkeznek bankjegyek.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező legutóbbi rövidfilmje, a kizárólag fénymásolóval készült A Másoló (The Copyist) szinte teljesen nulla költségvetésből hozta el számos filmfesztivál díját. Legújabb animációs alkotásának ugyancsak rendhagyó a vizuális világa, azonban a másik végletet súrolja. A Midas útja című filmhez ugyanis igazi nemzetközi összefogás keretében a világ minden pontjáról szállítják tömegesen a pénzt – közölte közleményben a rendező.

Az animáció ugyanis – a világon egyedülálló módon – kizárólag létező bankjegyek ábráiból áll össze. Minden egyes szereplő, minden tárgy, vagy akár a háttérben egy növény csak olyan elem lehet, melyet egy valaha forgalomban lévő bankjegyre rárajzoltak – tette hozzá.

Jelenet a A Midas útja című animációból

Jelenet a Midas útja című animációból

A stáb több mint 3 év kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, a világ minden tájáról. Együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az így kapott ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket papírkivágásos módszerrel, virtuális térben animálják jelenetekké az alkotók.

A hosszú és bonyolult munka most ért el odáig, hogy a filmből már látható néhány végleges kép. Ezek mindegyike 6-7 különböző bankjegy darabjaiból áll össze, Óceániától Dél-Amerikáig. Mivel azonban a világon több mint 24 ezer bankjegy létezik, a stáb máig folyamatosan a gyűjtők segítségét kéri, hogy újabb és újabb ábrákhoz juthassanak – olvasható a közleményben.

Midas_utja_01

Jelenet a Midas útja című animációból

Az egyedi látványvilágú filmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Filmjus Alapítvány támogatásából a Proton Cinema készíti.