Autóval ütközött, majd felborult Erzsébet királynő férjének autója

 

A 97 éves Fülöp herceg maga vezette a terepjárót, mely a karambolban az oldalára borult.

Csütörtök este a brit uralkodó férjének járművével ütközött össze egy autó, melynek egyik utasa töréses sérüléseket szenvedett. A rendőrség másnapi tájékoztatása szerint az edinburghi herceg kocsijába belerohanó járműben egy kilenc hónapos kisfiú is is utazott, de neki nem történt baja.

Az idén 98 esztendős Fülöp herceget a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében érte baleset, amikor Land Rover terepjárójával a helyi főútra próbált kihajtani, és eközben összeütközött egy Kia személyautóval.

A herceg maga vezette a Land Rovert, amely felborult. II. Erzsébet királynő férjét a helyszínre érkező többi autós segítette ki az oldalára dőlt kocsiból.

A területileg illetékes Norfolk megyei rendőrség pénteki tájékoztatójában megerősítette, hogy Fülöpnek nem esett baja, de a másik kocsi egyik utasának, egy 45 éves nőnek eltört a csuklója, a Kiát vezető 28 éves nő a térdén szenvedett vágásos sérüléseket.

Az első hírek arról szóltak, hogy a herceg kocsijával ütköző jármű utasai könnyebben sérültek meg, és a helyszínen ellátták őket. A pénteki rendőrségi tájékoztatás szerint azonban mindkettőjüket a közeli King’s Lynn városának kórházába szállították, ahonnan ellátásuk után hazaengedték őket.

A királyi pár 70. házassági évfordulójára készült portré (Fotó: MTI/EPA)

A királyi pár 70. házassági évfordulójára készült portré (Fotó: MTI/EPA)

A rendőrségi közlemény szerint a baleset körülményeit a személyi sérüléssel járó közúti balesetekre vonatkozó szabályok alapján vizsgálják, és a hatóság meghozza a vizsgálati eredménynek megfelelő intézkedést.

Fülöp herceg nem szorult kórházi ellátásra, a baleset után visszavitték Sandringham kastélyába. Itt elővigyázatosságból rövid orvosi vizsgálatnak vetették alá, de az udvar szerint nem szenvedett sérülést.

Fülöp és felesége, az idén 93 esztendős II. Erzsébet királynő is rendszeresen maga vezeti autóját, ha vidéken tartózkodnak és nem hivatalos programra tartanak. Mindkettőjüket rendszeresen lehet látni járművezetés közben a Londonon kívüli királyi rezidenciák – Windsor, Sandringham, Balmoral – környékén.

Edmund King, a legnagyobb brit autóklub, az AA vezérigazgatója a BBC televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: Fülöp balesete is mutatja, hogy ideje lenne legalább a 70 évnél idősebb járművezetők esetében szemészeti vizsgálathoz kötni a vezetői engedély meghosszabbítását.