Íme 2018 tíz legjobb filmje az Amerikai Filmintézet szerint

 

A top listát az alkotások kulturális és művészi jelentősége alapján állították össze.

A Fekete Párduc című képregényfilm, a Csillag születik és a Mary Poppins visszatér című film is szerepel az Amerikai Filmintézet (AFI) idei tízes toplistáján.

Az AFI kedden ismertette az idén bemutatott filmekből válogatott listát, amelyet az alkotások kulturális és művészi jelentősége alapján állított össze az AFI-tagokból, tudósokból és kritikusokból álló zsűri.

A válogatásban helyet kapott a Hang nélkül című thriller, A kedvenc című kosztümös dráma, Barry Jenkins If Beale Street Could Talk (Ha a néger utca beszélni tudna) című James Baldwin-adaptációja, Bo Burnham Eighth Grade című rendezői bemutatkozása, Spike Lee Csuklyások: BlacKkKlansman című életrajzi drámája, Paul Schader A hitehagyott című drámája és Peter Farrelly Zöld könyv című munkája.

A filmintézet különdíjjal jutalmazta Alfonso Cuarón Roma című életrajzi ihletésű fekete-fehér filmjét, amely nem felelt meg a kritériumoknak, így nem kerülhetett az amerikai filmeket felvonultató toplistába. Az AFI tíz tévéműsort is díjazott, köztük az Atlanta és a Foglalkozásuk: Amerikai című sorozatokat.

Az Amerikai Filmintézet 19. alkalommal jelentette be díjazottjait. A tízes toplistába került filmeket nem rangsorolja a testület. A díjazottakat az AFI a január 4-én Los Angelesben tartott fogadáson ünnepli meg.