Születésnapja alkalmából bepillantást engedett családi fotóalbumába Károly herceg

 

Példátlan interjúval, virtuális sétával, különleges királyi bélyeggel, és sosem látott képekkel ünnepli a királyi család a brit trón 70 éves örökösét.

Betöltötte 70. születésnapját Károly, Wales hercege, aki a jeles alkalomból feleségével, Kamilla hercegnével egy varieté műsoron vett részt a londoni Palladium színházban. Az eseményen Rowan Atkinson mellett olyan meghívott vendégek szórakoztatták a trónörököst, mint Bill Bailey és Sandi Toksvig.

Károly, Wales hercege Fotó: Getty Images/Chris Jackson)

Károly, Wales hercege (Fotó: Getty Images/Chris Jackson)

A születésnap alkalmából a BBC televízió készített egy példátlan mélységű portréműsort, egy teljes éven át kísérhették figyelemmel és rögzíthették Károly és családja mindennapjait, és interjút is készítettek a herceggel. Ebben pedig először és vélhetően utoljára beszélt hivatalosan és nyilvánosan arról, hogy miként látja majdani szerepét királyként. Mint elmondta, mindig azon igyekezett, hogy bármit tesz is, annak ne legyen pártpolitikai jellege.

Elismerte azonban azt is, hogy uralkodóként “egészen más” magatartást kell majd tanúsítania, mint trónörökösként. Kijelentette: “képtelenség” lenne azt gondolni, hogy ha trónra lép, mindent folytathat ugyanúgy, mint eddig, mivel “a két helyzet teljesen különbözik egymástól”. Hozzátette: nem annyira “ostoba”, hogy ezt ne értse meg.

Károly és néhai hitvese, az 1997-ben autószerencsétlenségben elhunyt Diana hercegnő másodszülött fia, Harry herceg is nyilatkozott az alkalomból, aki reméli, hogy édesapja visszavesz a munkatempóból:

“Ez az ember elképesztően későn vacsorázik, utána még visszaül íróasztalához, és rendre el is alszik iratai felett.”

 A herceg három éve tett látogatást a székelyföldi zalánpataki (Valea Zalanului) birtokára.  (Fotó: MTI/Kátai Edit)

A herceg három éve tett látogatást a székelyföldi zalánpataki (Valea Zalanului) birtokán.
(Fotó: MTI/Kátai Edit)

Idősebbik fia, Vilmos herceg pedig azt várja, hogy “konszolidálódnak” Károly körül a dolgok, mert szeretné, ha “még 95 évesen is ugyanolyan fitt lenne, mint most”.

A születésnap alkalmából új bélyeget adott ki a királyi posta, melyen a trónörökös fiaival látható, egy eddig még sosem látott felvételen:

A trónörökös egy másik projekt keretében most bepillantást enged otthona, a Clarence House falai közé, ahol a Google fotósai készítettek képeket az impozáns belső terekről és családi fotókról, köztük olyan különlegességgel, melyen unokájával, György herceggel látható keresztelője napján. Ezeket egy online tárlaton, és egy exkluzív virtuális sétán ide kattintva lehet megtekinteni.

Károly herceg második feleségével, Kamilla hercegnével (Fotó:Getty Images/Mark Cuthbert)

Károly herceg második feleségével, Kamilla hercegnével (Fotó: Getty Images/Mark Cuthbert)

Károly herceg 1948. november 14-én született, és négyéves kora óta – az angol-brit monarchia történetében rekordideje – trónörökös, édesanyja ugyanis 1952 óta az Egyesült Királyság uralkodója. A jeles évforduló azt is jelenti, hogy Károly az angol-brit monarchia történetének első olyan walesi hercege, aki nem uralkodóként éri meg 70. születésnapját.

Erzsébet királynő és fia, Károly herceg 1949-ben (Fotó: Getty Images/Bettmann)

Erzsébet királynő és fia, Károly herceg 1949-ben (Fotó: Getty Images/Bettmann)

II. Erzsébet királynő nagyszabású ünnepi fogadást és vacsorát rendez elsőszülött fiának szerdán a Buckingham-palotában. A hírek szerint az eseményen több európai uralkodó, illetve trónörökös is részt vesz.

Várhatóan jelen lesz Károly édesapja, a 97 esztendős Fülöp herceg is, aki tavaly ősszel ugyan visszavonult a közszerepléstől – az I. világháborút lezáró tűzszünet 100. évfordulóján rendezett vasárnapi londoni megemlékezésen sem vett részt, hosszú évtizedek óta először -, ám jeles családi eseményeken azért rendre megjelenik.