Emma Thompson rendhagyó szettben vette át Vilmos hercegtől a kitüntetését

 

A lovagi cím női megfelelőjét korábban olyan hírességek kapták meg, mint Judi Dench és Helen Mirren.

A Brit Birodalom Rendjével tüntették ki szerdán a Buckingham-palotában az Oscar-díjas Emma Thompsont és Sarah Gordy színésznőt – adta hírül a BBC News. A lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító ranggal járó kitüntetést Vilmos herceg adta át a palotában rendezett ünnepségen.

“Kiskora óta ismerem, úgyhogy csak kuncogtunk” – mesélte Thompson a londoni ceremónia után az újságíróknak. Az Oscar- és BAFTA-díjas sztár hozzáfűzte: “nagyon jó érzés volt”, hogy színművészetben nyújtott munkásságáért kapta meg a dame rangot.

Az 59 éves Thompson, az újságíróknak arról is beszélt, hogy szeret nyíltan állást foglalni politikai kérdésekben, és az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet arra, hogy akár hárommillió brit iskolást is érinthet a “szünidei éhezés”. A színésznőt férje, Greg Wise, valamint két gyermeke, Tindy és Gaia is elkísérte a ceremóniára, amire Emma egy Stella McCartney kosztümöt és egy Stan Smith tornacipőt választott, mely szett kicsit sem mondható hagyományosnak.

Emma Thompson, férje Greg Wise és gyerekeik Gaia Wise és Tindy Agaba (Fotó: Getty Images/WPA Pool)

Emma Thompson, férje Greg Wise és gyerekeik Gaia Wise és Tindy Agaba (Fotó: Getty Images/WPA Pool)

A ceremónián Sarah Gordy is megkapta a Brit Birodalom Rendjét (MBE). Ő lett az első Down-kóros nő, aki elnyerte az uralkodói kitüntetést. A színésznő, aki korábban a Mencap jótékonysági szervezet jószolgálati nagyköveteként is járt már a Buckingham-palotában, a Hívják a bábát és a Ház az Eaton Place-en című sorozatokban szerepelt.