Elképesztő összegért csaptak le a Vissza a jövőbe önbefűzős cipőjére

 

A Nike lábbeli ráadásul csak fél pár...

Csaknem 100 ezer dollárért (26 millió forintért) kelt el egy önbefűzős Nike-cipő, amelyet Michael J. Fox viselt a Vissza a jövőbe című film folytatásában – számolt be róla kedden a BBC News.

A bal lábra való sportcipő a magától bekötődő Nike Air Mags-modell egyik darabja volt. Az 1989-ben készült filmben Marty McFly (Fox) és Doki (Christopher Lloyd) 2015-be, a jövőbe utazik, ahol a cipők önműködően fűződnek be.

A fél pár cipőt 92 100 dollárért vásárolta meg egy gyűjtő az eBay árverésén, a bevétel Fox Parkinson-kutatással foglalkozó alapítványát támogatja. Fox 2000-ben hozta létre az alapítványt, miután a kilencvenes évek elején kiderült, hogy Parkinson-kórban szenved.

A cipő egy Nike-alkalmazott gyűjteményéhez tartozott. A ritkaság azonban olyan rossz állapotban van már, hogy csak portlandi vásárlók licitálhattak rá, mivel nem bírta volna ki a szállítást. 2011-ben 1500 párat készítettek a nevezetes sportcipőkből, kifejezetten azért, hogy a bevétellel az alapítványt támogassák, ám ezek a cipők nem voltak önbekötők.

Az önbefűző modellre a Nike 2013-ban adta be a szabadalmi kérelmet. Az 57 éves Fox alapítványa már több mint 650 millió dollárt (184 milliárd forintot) fordított a Parkinson-kutatásra, ezzel a legnagyobb nonprofit alapítvánnyá vált, amely a betegség gyógymódját keresi.