Királyi esküvő: főpróbát tartottak Windsor utcáin

 

A Kensington-palota újabb bejelentést tett, Windsorban pedig a fegyveres erőkkel lezajlott a főpróba.

Az idén 34 éves Harry – Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – és a 37 éves Meghan Markle amerikai színésznő esküvője szombaton lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián. A ceremónia nyilvános részének főpróbáját pedig csütörtökön meg is tartották Windsor utcáin.

Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle. Fotó: Getty Images

Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle. Fotó: Getty Images

A próbán a brit fegyveres erők 250 tagja vett részt, köztük azok az alakulatok, amelyeknek soraiban Harry herceg a hadseregben eltöltött tíz éve alatt szolgált. A díszelgő felvonulás főpróbáján ott volt az a nyitott hintó is, amelyen Harry és Meghan Markle – immár házastársakként – a szombati egyórás esküvői ceremónia után 25 perces körutat tesz Windsorban. Csütörtöktől lezárták a windsori kastély tágabb környékét és a királyi kisváros utcáin fegyveres rendőri járőrözés kezdődött.

Megtartották a főpróbát. Fotó: Getty Images

Megtartották a főpróbát. Fotó: Getty Images

A helyszínre már felvonult a világsajtó is: az esküvőt 79 ország televíziós társaságai közvetítik élőben.

Csütörtökön az is véglegessé vált, hogy az örömapa nem lesz jelen a windsori menyegzőn, miután Meghan Markle a Kensington-palota – Harry herceg londoni rezidenciája – által ismertetett személyes közleményében ezt hivatalosan bejelentette. Harry menyasszonya utalást tett arra, hogy az elsődleges ok Thomas Markle szívproblémája. Meghan Markle a közleményben ugyanis leszögezi: szomorúsággal nyugtázza, hogy édesapja nem lesz jelen a szombati esküvőn, reméli ugyanakkor, hogy Thomas Markle így kellő figyelmet tud fordítani saját egészségi állapotára.

 Csütörtöktől lezárták a windsori kastély tágabb környékét. Fotó: Getty Images

Csütörtöktől lezárták a windsori kastély tágabb környékét. Fotó: Getty Images

Brit sajtóhírek szerint Thomas Markle-nak – nem utolsósorban az esküvői előkészületekkel járó stressz miatt – nemrégiben szívinfarktusa volt és a héten kardiológiai beavatkozáson esett át.

Meghan Markle édesanyja, Doria Ragland azonban – aki 1988-ban elvált Thomas Markle-tól – jelen lesz az esküvőn és a menyasszony valószínűleg az ő oldalán járul az oltárhoz.