Újabb demokrata jelölt lépett vissza

 

Visszalép a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből New York polgármestere, Bill de Blasio, aki ezt maga jelentette be pénteken.

„Azt hiszem, minden tőlem telhetőt megtettem, de ez egyértelműen nem az én időm” – nyilatkozta az MSNBC televíziónak a polgármester, s  közölte, hogy befejezi az elnökjelöltségért folytatott kampányát, ezentúl New York ügyeinek szenteli az energiáját. “De továbbra is szót emelek a dolgozó emberekért” – fűzte hozzá.

Az 58 éves Bill de Blasio az idén májusban jelentette be, hogy indul pártja elnökjelöltségéért. Kampányát azonban elemzők mindig lagymatagnak ítélték, sok támogatóra sem tett szert.

A múlt héten tartott elnökjelölt-aspiránsi vitán sem vehetett részt, mert nem tett eleget a követelményeknek, azaz nem szerezte meg a szükséges számú támogatót. Az MSNBC-nek adott interjújában a visszalépés okaként is azt jelölte meg, hogy nem vehetett részt a vitán.

Az Egyesült Államok legnagyobb városának első emberét a felmérések szerint a választók alig 1 százaléka támogatta, s jóllehet, számtalan adománygyűjtő rendezvényen is részt vett, a nagy adományozók sem álltak mellé.

Kampányát egyébként még New Yorkban is rendszeresen bírálták és nevetségessé tették, a Politico című lap értesülései szerint a városházi munkatársai azt is szemére hányták, hogy elhanyagolja a polgármesteri munkáját is.

Egy múlt héten közzétett felmérés arról tanúskodott, hogy De Blasio támogatottsága New York városában nulla százalékos, és a városban polgármesterként is csak a megkérdezettek 33 százaléka ismeri el a munkáját.

Pénteki televíziós interjújában egyébként Joe Bident, az Obama-kormányzat volt alelnökét bírálta, azt állítva, hogy Biden nem alkalmas, ahogyan fogalmazott: „nem megválasztható”. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a demokratáknak van esélyük a jövő évi választásokon visszahódítani a Fehér Házat.

Bill de Blasio visszalépésével jelenleg 19 demokrata párti politikus "maradt" versenyben az elnökjelöltségért. A népszerűségi listát Joe Biden vezeti.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált De Blasio bejelentésére.

„Ez igazán nagy politikai hír, talán a legnagyobb az idén. New York város részmunkaidős polgármestere, aki a felmérésekben diszkrét nulla támogatottságot élvezett, és fantasztikus lehetőségei voltak még a további növekedéshez, azzal sokkolt, hogy visszalépett az elnökválasztási versenyből. New York városa elkeseredett, mert hazatér” – írta a mikroblogban az elnök.