Segélyeket von meg Afganisztántól az amerikai kormány

 

Az amerikai kormány 160 millió dollár értékű, közvetlenül az afgán kormánynak nyújtott, illetve kilátásba helyezett segélyt von vissza korrupció miatt – jelentette be Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében az Abu Dhabiban tárgyaló Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A közleményben az amerikai diplomácia irányítója a korrupció iránti elnéző magatartással és hanyagsággal vádolja az afgán kormányzatot és erre hivatkozva közli: megvonja Asráf Gáni elnök kormányától mintegy 160 millió dolláros segélyt.

„Az afgán kormányzat vezetőinek és intézményeinek átláthatóan és az afgán nép előtt elszámoltathatóan kell tevékenykedniük. Fellépünk mindenki ellen, aki visszaél a hatalmával és megfosztja az afgán népet a külföldi segélyek jótéteményeitől” – fogalmaz a kommünikében az amerikai diplomácia vezetője.

Mike Pompeo kiemelte: az amerikai kormányzat, miután pontosan felmérte az afgán kormány korrupciós tevékenységét , visszavonja az amerikai pénzügyminisztériumnak átutalt és Kabulnak energetikai infrastrukturális fejlesztésekre szánt 100 millió dolláros összeget, továbbá "a döntéshozatal átláthatóságának hiánya miatt" visszatartja azt a 60 millió dollárt is, amelyet egyelőre még csak tervbe vettek Kabul támogatására.

Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor hangsúlyozza: az infrastrukturális beruházások folytatódnak, de Washington nem a kabuli kormányon keresztül folyósítja a pénzt.

Washington felfüggeszti az együttműködést az afgán kormány ellenőrző bizottságával is. „Elvárjuk az afgán kormánytól, hogy bizonyítsa a korrupció elleni harc iránti elkötelezettségét” – hangsúlyozza a közleményben Pompeo.

Elemzők emlékeztetnek rá: az amerikai kormányzat tíz nappal az afgán elnökválasztás előtt jelentette be döntését. Szeptember 28-án tartják ugyanis Afganisztánban  a választást, amelyen Asráf Gáni újrajelöltette magát.