Önkéntesek segítik a hatóságok munkáját a szlovén-horvát határon

 

Önkéntesek járják a szlovén-horvát határt. Így akarják megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók Horvátország felől belépjenek Szlovéniába. Az országnak van ugyan határkerítése, de nem egybefüggő, így idén már csaknem 10 ezren jutottak be. Az önkéntesek azt mondják, azért szerveződnek, hogy segítsék a rendőrség és a hadsereg munkáját. A hatóságok szerint erre szükség is van – közölte az M1 Híradó.

A migránsok több ország határán átléptek már illegálisan, ahhoz azonban, hogy bejussanak a schengeni övezetbe, még egy akadály áll előttük: a szlovén határ.

Szlovénia a 2015-ben, a migrációs válság csúcsán kezdett el határkerítést építeni

Szlovénia a 2015-ben, a migrációs válság csúcsán kezdett el határkerítést építeni. Abban az évben hat hónap alatt körülbelül félmillió illegális bevándorló haladt át az országon. Csaknem 200 kilométernyi kerítést építettek azóta, de ez nem egybefüggő, így az országba folyamatosan érkeznek a migránsok – többek között pakisztániak, afganisztániak, bangladesiek, irániak, szíriaiak és afrikaiak.

Csak idén csaknem tízezer határsértőt fogtak el Szlovéniában, többségüket visszatoloncolták Horvátországba. Akiket nem sikerült elfogni, azok folytatták útjukat Ausztria és Olaszország felé. Római adatok szerint idén 5 ezer illegális bevándorló lépett be a szárazföldön Olaszországba Szlovénián keresztül.

„Itt egyetlen megoldás létezik: ki kell vezényelni a hadsereget a határra” – mondta egy férfi az M1 Híradójának, aki nemrég csatlakozott egy önkéntesekből álló csoporthoz, amely a horvát-szlovén határt járja.

A migránsok mindenhol nyomot hagynak maguk mögött, van, akiknek a kabátja akad fenn a kerítésen, máshol a szemét mutatja útjukat.

A határfigyelő csoport vezetője azt állítja: a szlovén hatóságok egyedül

nem képesek megakadályozni az illegális határátlépéseket.

„Az a célunk, hogy most a tömeges migrációs időszakban megvédjük a hazánkat, ha kell és szükség van rá, segítsük a rendőrség és a hadsereg munkáját” – mondta a csoport parancsnoka.

A szlovén rendőrség szerint az önkéntesek határfigyelése nem jelent senkire sem veszélyt, ugyanis semmilyen fegyver nem lehet náluk.

„Ez az önszerveződő csoport nem ássa alá a szlovén rendőrségbe vetett bizalmat. Ellenkezőleg, segítségünkre vannak, jelentik, ha gyanús embereket, autókat vesznek észre a határövezetben” – mondta a határrendőrség vezetője.

Sokan nem bíznak abban, hogy az uniós megoldást talál a migrációs válságra

Elemzők szerint az önkéntes csoportok azért jöttek létre, mert sokan nem bíznak abban, hogy az uniós megoldást talál a migrációs válságra.

„Szlovéniában kétmillió ember él. El tudja képzelni mi történne, ha 20, 30, 40 vagy 50 ezer migráns itt maradna az országban? Ez bizony jelentős gondokat okozna. A szlovének aggódnak. De őszintén szólva ilyen csoportosulások más országokban is vannak és ez egyértelmű válasz arra, hogy

az Európai Unió évek óta nem tud megfelelő megoldást adni a migránsválságra”

– fogalmazott Miha Kovac, szlovén politikai elemző.

A Magyarországon át vezető migrációs útvonal lezárása óta a migránsok többsége Szlovénián keresztül próbál az Európai Unió belsejébe jutni. Egyre többen jönnek, az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai szerint a legtöbben a Törökországból Görögországba tartó migrációs útvonalon érkeznek. Csak augusztusban 9300-an, kétszer annyian, mint tavaly ugyanekkor – közölte az M1 Híradó.