Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat Salvini

 

Az új, baloldali római kormány, ahogy megszerezte a hatalmat, azonnal megnyitotta a kikötőket, az egyik csempészhajó utasai már meg is érkeztek Lampedusa szigetére. Ráadásul az olasz kormányfő nemcsak beengedi a bevándorlókat, hanem német és francia segítséggel szét akarja osztani őket a tagállamok között. A magyar kormány ezt visszautasítja – közölte az M1 Híradó.

Európába igyekvő illegális bevándorlók az Ocean Viking hajó fedélzetén (Fotó: MTI/AP/Renata Brito)

Tömött sorokban várták az illegális migránsok az Ocean Viking fedélzetén, hogy beléphessenek Európába. Az olasz parti őrség hajói 11 nappal azután, hogy már nem Matteo Salvini a belügyminiszter, szombat éjjel elkezdték Lampedusa szigetére szállítani az észak-afrikai bevándorlókat.

Eddig csupán négy ország: Németország, Franciaország, Luxemburg és Portugália jelezte, hogy a 82 migráns egy részét átveszik, de Olaszország úgy nyitja meg a kikötőjét, hogy két tucat bevándorló sorsa továbbra is kérdéses marad.

Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat Matteo Salvini

Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén a lombardiai Pontidában

Az olasz nép senkinek sem a rabszolgája

– ezt a mondatot franciául, németül és angolul is elmondta ezt a mondatatot Matteo Salvini beszédében, hozzátéve: „a suttogásokat Merkellel és Macronnal az olasz nép árulóinak hagyjuk.” A korábbi belügyminiszter kijelentette, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök eladta Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért Macron és Merkel vállveregetését érdemelte ki.

Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mivel „ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" – hangsúlyozta Matteo Salvini, aki a migránsoknak is üzent.

„Ha a feleségedet és a lányodat burkával akarod lefedni, menj vissza hazádba!” – mondta a pártvezető, aki szerint

a nem keresztény Európa nem Európa.

Salvini bejelentette: ha a jelenlegi olasz kormány eltörli az utóbbi egy évben bevezetett migrációs szigorítást, a Liga népszavazást kezdeményez ennek fenntartására.

A Salvini nélkül felálló olasz kormány döntése az embercsempészek üzleti modelljét erősíti, és megnyitja a lehetőséget, hogy ismét tömegesen érkezzenek illegális bevándorlók Európába – reagált Szijjártó Péter az olasz kikötő megnyitására.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Róma döntése nyomásgyakorlás arra, hogy az unióban vezessék be az illegális bevándorlók kötelező letelepítési kvóta szerinti szétosztását, amit a magyar kormány visszautasít.

„A tény, hogy a kötelező letelepítési kvóta miatt továbbra is nyomás alatt leszünk, azt kell, hogy megerősítse, hogy mi, közép-európaiak világossá tegyük, hogy semmifajta kötelező kvótát nem fogadunk el és a külső határunkat mindenáron és mindenképpen megvédjük” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Állandó feszültségforrás lehet a migráció 

A közmédia vezető külpolitikai újságírója szerint a bevándorlók, akiket nem sikerül majd szétosztani az uniós tagállamok között elindulnak majd észak felé. Bende Balázs az M1-en elmondta: az útjukba eső uniós országok pedig

a határsértésekre válaszul szigoríthatják a határvédelmüket.

Hozzátette: az olaszoknak továbbra is érzékeny téma a bevándorlás szigorítása, a kormány jelenlegi migránsbarát politikája így állandó feszültségforrássá válhat az olasz társadalomban – közölte az M1 Híradó.

Ismét kétpólusú az olasz politika

A közmédia római tudósítója arról számolt be, hogy Matteo Salvini felszólította az Északi Liga párt szavazóit és az összes olyan olaszt, aki elégedetlen az új kormány politikájával, hogy az utcán demonstráljanak, ne pedig a kormánypalotában, majd biztosította őket arról, hogyha eltörlik a korábbi migrációs szigorításokat, akkor népszavazást is indít a Liga.

„Ismét a migráció osztja meg a olasz kormányt és az olasz ellenzéket és ismét kétpólusú az olasz politika” – tette hozzá az M1 tudósítója.

Beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy az új olasz kormány megnyitotta kikötőit 

Beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy az új olasz kormány megnyitotta kikötőit – erről a biztonságpolitikai szakértő beszélt vasárnap reggel az M1-en.

Így ugyanis nemcsak az Afrikában várakozó bevándorlók, hanem az embercsempészek, a velük szorosan együttműködő civil szervezetek és a bevándorló-barát politikusok is vérszemet kaphatnak. Ráadásul újra napirendre kerültek a kötelező kvóták: a visegrádi országokba, így Magyarországra is küldenének bevándorlókat Olaszországból, vélte Horváth József.

Címlapképünk illusztráció.