Bundestag-elnök az M1-nek: Meg kell védeni Európa határait

 

Meg kell védeni Európa határait, „nem jöhet mindenki Európába, aki szükséget szenved” – ezt az M1-nek adott exkluzív interjúban jelentette ki a német parlament, vagyis a Bundestag elnöke.

Wolfgang Schäuble arról beszélt: Európa csak akkor lehet sikeres, ha bíznak benne az állampolgárai, akik azonban elsősorban a nemzetükhöz hűségesek.

A német házelnök biztatónak tartja az európai parlamenti választás után elindult folyamatokat, úgy fogalmazott: „egy egész jó Európai Bizottság alakul.”

„Érthető, hogy a világnak azokból a régióiból, ahol hatalmas a szegénység vagy háború dúl, el akarnak menekülni, de természetesen az is világos, hogy mindenki, aki szükséget szenved, nem jöhet Európába. Ezért a migrációra találnunk kell megoldást.

Szükség van a külső határ védelmére is.

Nem akarjuk magunkat hermetikusan lezárni, Európa nem egy erődítmény, de szükség van a kontrollra. Minden közösségnek garantálni kell a belső stabilitást, a rend a polgárok elsődleges elvárása. Ha nem akarjuk a belső határellenőrzést visszaállítani, akkor a külső határt kell védeni. Hogy ez hogyan történjen, ez az egyik legnagyobb európai feladat” – nyilatkozta az elnök az M1-nek.

A Wolfgang Schäuble-val készült teljes interjú hétfő este lesz az M1-en.