Nyomozás indult a venezuelai ellenzék vezetője ellen

 

Nyomozást indított a venezuelai főügyészség az ellenzék vezetője, Juan Guaidó ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll egy drogcsempész kolumbiai fegyveres szervezettel.

Tarek William Saab főügyész a Twitteren tájékoztatott a nyomozás megindításáról, miután a helyi sajtóban, illetve az El País madridi napilapban is fényképek jelentek meg, amelyeken Guaidó látható a Los Rastrojos bűnbanda két vezetőjének társaságában.

„A fényképek alátámasztják azt a feltételezést, hogy Guaidó és környezete kapcsolatokat tart fenn ezzel a bűnbandával” – írta Saab, aki szerint az ügyészség olyan információk birtokában van, amelyek szerint a Los Rastrojos segített Guaidónak februárban átjutni Kolumbiába a bíróság országelhagyási tilalma ellenére, és a határátkelést Ivan Duque kolumbiai elnök kormánya szervezte meg.

A szóban forgó képek azon a februári napon készültek, amikor Guaidó elment Kolumbiába egy jótékonysági koncertre, amelyen a venezuelaiaknak szánt humanitárius segélyre gyűjtöttek.

Guaidó tagadta, hogy kapcsolatot tart fenn a drogkereskedéssel és zsarolással foglalkozó bűnszervezettel. Kifejtette, hogy az említett napon fényképek százai készültek róla, és nehéz megválogatni azokat az embereket, akik fotót akarnak készíteni vele.

A kolumbiai külügyminisztérium közben azt közölte pénteken, hogy a bűnbanda két szóban forgó vezetőjét azóta már letartóztatták, és bírósági eljárás folyik ellenük. Egyiküket még június 18-án fogták el törvénytelen fegyvertartás és más bűncselekmények miatt, a másik pedig önként adta fel magát. A minisztérium tagadta, hogy a kolumbiai hatóságok segítettek Guaidónak átkelni a határon.

A venezuelai hatóságok más ügyekben is nyomoznak Guaidó ellen.

A dél-amerikai országot súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válság sújtja, amely januárban mélyült el, miután Juan Guaidó az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen.

Noha Guaidót mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok, más országok – például Oroszország – továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.