A Salvini nélküli baloldali olasz kormány engedi kikötni a bevándorlóhajókat

 

Lampedusán kapott partraszállási engedélyt az Ocean Viking civil hajón tartózkodó 82 migráns – jelentette be az olasz kormány szombaton, biztonságos helyként meghatározva a szigetet.

Cikkünk frissült.

Az olasz hatóságok arról még nem döntöttek, hogy az Ocean Viking egyenesen behajózhat-e a földközi-tengeri sziget kikötőjébe vagy a civil hajóról az olasz parti őrség hajói szállítják partra az embereket.

A római kormány közlése szerint a 82 ember negyedét-negyedét Franciaország és Németország vesz át, a többiek szétosztására eddig nem jelentkezett más EU-tagállam.

Az Ocean Viking – a francia Sos Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója – először 50, majd további 34 migránst vett a fedélzetére a líbiai partoknál. Líbia kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt. Egy gyermeket váró anyát és férjét Máltára szállították, így a hajón 82-en maradtak.

A római kormány csütörtökön döntötte el, hogy a civil hajó kikötésének engedélyezését a migránscsoport tagjainak európai szétosztásához köti. Ez volt az első eset, hogy a kormány már azelőtt megkezdte a migránsok szétosztását, hogy hajójuk olasz területi vizekre ért.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány változtatni akar az eddigi migrációs politikán: a migránsok európai szétosztását szorgalmazza a korábbi kormányfőhelyettes, belügyminiszter, a Liga pártot vezető Matteo Salvini által bevezetett határ- és kikötőlezárás helyett.

Giuseppe Conte miniszterelnök a Róma által kívánatosnak tartott elosztási rendszert úgy foglalta össze, hogy ha százan érkeznek, akkor tízen Olaszországban maradhatnak, a többieket szétosztják a tagállamok között.

Olasz sajtókommentárok szerint erről a rendszerről Franciaország és Németország már a nyáron döntött, és ez szerepel abban a megállapodásban is, amelyet a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter Máltán, szeptember 23-án készül aláírni. A megállapodás szerint Olaszország és Málta lesz ismét az első európai kikötő a földközi-tengeri migrációs útvonalon.

Tehát az olasz kikötők megnyílnak, és ismét Olaszországra és Máltára hárul az érkezők első befogadása és azonosítása. Párizs és Berlin az érkezők 25-25 százalék befogadására kötelezi el magát, de kizárólag a menedékkérőnek minősülő személyeket vennék át.

Luigi Di Maio a kormányon maradt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, jelenlegi külügyminiszter szerint a migránsok szétosztása nem számít újdonságnak, hiszen az előző kormány idején is más EU-országok vették át az olaszországi partokra érkezőket.

Valójában az utóbbi több mint egy évben ez az első alkalom, hogy a római kormány önként engedélyt ad civilhajóval érkező migránsok partra szállására azóta, hogy a tavaly június elsején alakult M5S-Liga kormány lezárta a kikötőket.

Salvini egy korábbi mikroblogos bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben az Ocean Viking az első civil hajó, amely úgy érkezik meg olasz kikötőbe, hogy „ezt senki sem ellenzi”.

A volt belügyminiszter szombaton kijelentette, a civilhajó érkezésével „Olaszország megadja magát az Európai Uniónak”. Salvini hozzátette, hogy Giuseppe Conte menekülttáborrá teszi Olaszországot, és megjegyezte, hogy az Olaszországban maradó migránsokat a Liga polgármesterei vezette városok nem fogadják be.

Lampedusa polgármestere, a magát baloldalinak nevező Salvatore Martello első reakciójában kijelentette, hogy a sziget nem lehet örökös migrációs megoldás. Azt szorgalmazta, hogy ne Lampedusára, hanem Szicíliába vigyék a migránscsoportot. „Befogadóak vagyunk, de nem vagyunk ostobák!” – tette hozzá.

Később a lampedusai polgármester már együttműködéséről biztosította az új római kormányt, miután ígéretet kapott, hogy a 82 személyt az érkezésüktől számított két napon belül Olaszország más térségeibe helyezik át.