Nem vár változást az orosz-amerikai viszonyban Moszkva Bolton távozása után

 

Moszkva nem táplál illúziókat Washingtonhoz fűződő viszonyának javulásával kapcsolatban John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó leváltását követően – mondta újságíróknak szerdán Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A diplomata szerint Moszkvában már hozzászoktak ahhoz, hogy az amerikai végrehajtó hatalom különböző szintjein számos betöltetlen munkakör van. Sajnálkozását kifejezve úgy vélte, hogy ez a hiátus nem járult hozzá a kapcsolatok normalizálódásához. Mint mondta, Moszkvának nincsenek illúziói és különösebb reményei Bolton távozásával kapcsolatban sem.

„Nem személyügyi döntések, nem is a kapcsolatok javulásáról szóló, az elmúlt évek során nem egyszer elhangzott kijelentések, hanem kizárólag a konkrét lépések alapján fogjuk majd értékelni azt, hogy mi változik az amerikai külpolitikában” – mondta Rjabkov.

A helyettes tárcavezető azt hangoztatta, hogy Oroszország nem hagy fel a kétoldalú kapcsolatok normalizálását célzó erőfeszítéseivel, noha azok eddig nem jártak eredménnyel.

Közölte egyúttal, hogy Moszkva bővíteni fogja az Oroszországból kitiltott amerikai állampolgárok listáját, miután az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK) két vezetője ellen. Rjabkov ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy Moszkva arra is tükörintézkedéssel fog válaszolni, ha Washington lemond a feketelistázás gyakorlatáról.