Ruanda Líbiában rekedt migránsokat fogad be ideiglenesen

 

Ruanda Líbiában rekedt migránsokat és menekülteket fogad be átmeneti jelleggel – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden Genfben.

Ebben állapodtak meg a kigali kormány, az UNHCR és az Afrikai Unió képviselői kedden. Az első 500 önkéntesen áttelepülő menedékkérőt az elkövetkező hetekben szállítják át repülővel Líbiából az Afrika középső részén található országba. A legtöbb áttelepítésre váró migráns eritreai, szomáliai és szudáni állampolgár.

A ruandai kormány egyébként 30 ezer ember befogadását vállalta átmeneti jelleggel – mondta Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

A világszervezet menekültügyi főbiztossága segítséget nyújt Ruandának a menedékkérelmi eljárások lefolytatásában, a menekülteket megillető védelemre jogosult embereket aztán áttelepítenék harmadik országokba. Bizonyos számú menekültet Ruanda tartósan is befogadna. Az elutasított migránsokat azonban az UNHCR segítségével hazatelepítenék.

Az UNHCR saját közlése szerint 2017 óta több mint 4400 menekültet telepített át a fegyveres konfliktus sújtotta Líbiából. A főbiztosság becslése szerint jelenleg 50 ezer menekült tartózkodik Líbiában, jelentős részük a Földközi-tengeren keresztül Európába szeretne jutni.

Azok, akiket a líbiai rendvédelmi szervek vagy a parti őrség egységei feltartóztatnak, gyűjtőtáborokba kerülnek. Ezekben az ENSZ szerint embertelen körülmények uralkodnak. Sokan viszont embercsempészek és emberkereskedők áldozatai lesznek.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.