Arra várnak az NGO-hajók a tengeren, hogy megnyissák az olasz kikötőket

 

Jelenleg is több NGO-hajó várja a tengeren, hogy megnyissák az olasz kikötőket. Sőt, az egyik német civil szervezet már fel is szólította az új kormányt, hogy vessen véget a „Salvini-féle rasszista politikának". Úgy tűnik, hogy nincs messze a baloldali fordulat: máris beengedik az egyik hajóról az utasok egy részét: egyelőre a nőket, a gyerekeket és azokat, akik betegnek mondják magukat – közölte az M1 Híradója.

Több mint 200 migránst tettek partra a malagai kikötőben a spanyol parti őrség hajói szerda éjjel. Az afrikai illegális bevándorlókat a marokkói partoktól északra mentették ki, amikor a migránsok tengeri átkelésre alkalmatlan csónakokon megkíséreltek Európába jutni. A madridi belügyminisztérium adatai szerint idén már több mint 18 ezer migráns érkezett az országba.

Több civilszervezet hajója is járőrözik

Nem csak ez jelzi, hogy a földközi-tengeri migrációs útvonalon csúcsüzem van. A mediterrán térségben egyszerre több civilszervezet mentőhajója is járőrözik. Hétfőn egy német hajó 100 illegális bevándorlót vett a fedélzetére.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/AP/SOS Mediterranée/MSF/Hannah Wallace Bowman)

Szerdán egy másik civil szervezet, a Sea Eye pedig arról közölt fotókat közösségi oldalán, ahogyan a legénység a tengeri mentést gyakorolja Líbia közelében.

Eközben egy olasz NGO hajója, a Mare Jonio ugyancsak 100 migránst mentett ki a líbiai partok közelében. A Mare Jonio csütörtökön engedélyt kért az olasz hatóságoktól, hogy megközelíthesse Lampedusa szigetét. Bár a kikötést nem engedélyezték, Róma csütörtökön felajánlotta a nők, gyerekek és betegek fogadását.

Elemzők szerint ez is azt jelzi, hogy az új, baloldali olasz kormány felállásával

változhat az eddigi bevándorláspolitika, és erre az NGO-k is számítanak.

A Sea-Watch nevű szervezet vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Matteo Salvini belügyminisztersége idején alkotott szigorú jogszabályok megsemmisítését várják Rómától. Szakértők szerint ezek az elvárások hamarosan teljesülhetnek is. A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1-en arról beszélt: az új kormányban a Liga helyét átvevő, baloldali Demokrata Pártnak az az érdeke, hogy enyhítsen a migrációs szigorításokon, de ez lavinát indíthat el.

„Ha megtörténik és lazítanak a jelenleg hatályos vagy hamarosan hatályba lépő új, szigorúbb szabályokon, akkor az értelemszerűen egy szívóhatást tud gyakorolni, hiszen ennek nagyon gyorsan híre megy és egész egyszerűen Líbiában, Tunéziában és egyéb kibocsátó országokban vagy tranzitországokban azt fogják látni, hogy könnyebb elindulni és illetve nagyobb eséllyel tudnak bejutni egy olasz kikötőbe, ha őket kimenti például egy NGO-hajó, vagy egy bármilyen kereskedelmi hajó” – közölte Janik Szabolcs.

Görögország is súlyosan érintett 

A migránsáradat további erősödése rendkívül súlyos helyzetet eredményezhet Görögországban is. Pedig az Égei-tenger szigetei már régóta megteltek. Az állami befogadó központokban jelenleg 21 ezer illegális bevándorló tartózkodik –

háromszor több, mint amennyit a táborok elbírnak.

A migráció volt az egyik legfontosabb téma az új görög kormányfő és Angela Markel csütörtöki találkozóján is. Kiriákosz Micotákisz egységes európai megoldást szorgalmazott a migráció terheinek elosztására.

Angela Merkel szerint távol van még a fenntartható és igazságos megoldás az Európai Unió menekültügyi rendszerének megújítása ügyében, de – mint fogalmazott – örömmel fogadta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke felvette a listájára ezt a feladatot is.

A bajor belügyminiszter viszont arról beszélt egy lapinterjúban, hogy szerinte vissza kell szállítani Afrikába az embercsempészek hajóiról a Földközi-tengeren kimentett embereket. Joachim Hermann a Die Weltnek úgy fogalmazott: ha ezt sikerülne elérni, akkor nagyon gyorsan senkinek sem jutna többé az eszébe, hogy beszálljon az embercsempészek gumicsónakjába – közölte az M1 Híradója.