Rutte: Az EU nyitott a konkrét alternatív Brexit javaslatokra

 

Az Európai Unió nyitott lenne a brit kormány „konkrét javaslataira”, amelyek alternatívaként szolgálhatnának az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben – közölte a holland miniszterelnök kedden.

„A Brexit után bennmaradó huszonhetek továbbra is nyitottak az olyan konkrét javaslatokra, amelyek összeegyeztethetők a kiválási megállapodással, vagyis a belső piac integritásának tiszteletben tartásával és az ír-szigeti kemény határok visszaállításának megelőzésével” – írta Mark Rutte a Twitteren, miután telefonon beszélt a brit kormányfővel, Boris Johnsonnal.

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője eközben arról számolt be, hogy a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker kedden ismét munkába állt korábbi sikeres műtétjét követően, és délután ő is telefonon fog egyeztetni Johnsonnal.

A szóvivő kiemelte, hogy várják London konkrét ötleteit a brit belpolitikai bénultság fő okának számító ír-északír tartalékmegoldás (backstop) kiváltására, ezek azonban semmiképpen nem sérthetik a korábban lefektetett alapelveket.

Sajtóhírek szerint szerdán Brüsszelbe látogat Steve Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere.