Macron: Franciaország szorgalmazni fogja egy biodiverzitási alapokmány elfogadását a G7-csúcson

 

Franciaország szorgalmazni fogja egy biodiverzitási alapokmány elfogadását a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát tömörítő G7 csoport szombaton kezdődő biarritzi csúcstalálkozóján, és nyomást fog gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy csatlakozzon a dokumentumhoz – közölte Emmanuel Macron francia elnök a Konbini hírportálnak adott pénteki interjújában.

„Beszéltünk a biodiverzitásról. Ez a G7-es csúcs lesz az első alkalom, hogy aláírunk egy biodiverzitásról szóló alapokmányt; elkötelezettek vagyunk emellett, és mindenki alá fogja írni” – jelentette ki Macron az Elysée palota kertjében adott interjújában.

Újságírói kérdésre, miszerint magában foglalja-e ez az Egyesült Államokat is, Macron így felelt: „Ez az igazi kérdés, meglátjuk, nyomást fogok gyakorolni ennek érdekében”.

Kiemelte: a dokumentumot India is alá fogja írni, ami nagyon fontos. Macron szerint a G7 biarritzi csúcstalálkozójának kiemelt témái a globális felmelegedés és a biodiverzitás lesznek.

A francia államfő ugyanakkor környezetvédelmi tudatosságra szólította fel az embereket életvitelük és fogyasztási szokásaik tekintetében.

„Mindannyian felelősséggel tartozunk, amikor például döntést hozunk arról, hogy milyen ruhát vagy élelmiszert vásárlunk, de mindennapi szokásainkban is, mint amikor szelektáljuk a szemetet. A G7 egy dolog, de ugyanilyen fontos a mindennapi életvitelünk is” – fogalmazott a francia elnök.

Macron, miután májusban az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testületének (IPBES) szakértőivel tanácskozott, bejelentette, hogy a biodiverzitás ügyét fel kívánja vetni a G7-csúcson.

Akkor a francia államfő arról beszélt, hogy kormánya kiterjesztené a környezetvédelmi területeket, illetve adózási és költségvetési eszközökkel támogatná a biodiverzitás fenntartását. Hozzátette: szorgalmazni kívánja az Európai Uniónál a fenntartható gabonatermelés finanszírozását is az uniós mezőgazdasági politika részeként.

Az IPBES, amelynek 130 ország tagja – köztük Kína, az Egyesült Államok és Oroszország is – májusi jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye az emberek gátlástalan gazdasági növekedésre törekvő tevékenysége miatt.