Kína ismét figyelmeztette a hongkongi tüntetőket

 

Ismét figyelmeztette Kína csütörtökön a hongkongi tüntetőket, és közölte, nem marad tétlen, ha tovább súlyosbodik a válság a különleges közigazgatási területen.

A kelet-ázsiai ország nagy-britanniai nagykövete londoni sajtótájékoztatóján megismételte a pekingi álláspontot, miszerint a tüntetők egy része a terrorizmus jeleit mutatja. Liu Hsziao-ming szerint a központi kínai kormánynak van elegendő eszköze, és hatalmat biztosít az alaptörvény bármilyen zavargás gyors elfojtására. A diplomata úgy fogalmazott, a tüntetők súlyos és erőszakos jogsértéseket követnek el, és már a terrorizmus határát súrolják.

„A kínai kormány soha nem fogja engedni, hogy néhány erőszakos törvényszegő veszélyes útra rángassa és szakadékba taszítsa Hongkongot” – jelentette ki. A külföldet óva intette attól, hogy beavatkozzanak Hongkong ügyeibe. „Ne hunyjanak szemet az erőszak felett” – szólított fel, hozzátéve, nem lenne jó, ha félreértenék a helyzetet, és „rossz úton indulnának el”, mert végül „a saját lábukra ejtik a követ, amelyet felvettek”.

Liu Hsziao-ming úgy fogalmazott: bizonyított, hogy a helyzet nem fajult volna el ennyire, ha „külföldi erők” nem avatkoznak be, és nem bátorítják a tüntetőket. „Hongkong Kína része. Egyetlen országnak sem lenne szabad beavatkoznia az ottani belügyekbe” – hangoztatta. A nagykövet egyúttal elfogult tájékoztatással vádolta a nyugati sajtót.

Hongkongban tíz hete tartanak az eredetileg a sokat vitatott kiadatási törvénytervezet miatt kezdődött tüntetések, amelyek a legsúlyosabb válsággá terebélyesedtek azóta, hogy a terület 155 évi brit uralom után az egy ország két rendszer elve alapján 1997-ben visszatért Kína fennhatósága alá. Szakértők egy része a hongkongi válságot tartja az eddigi egyik legnagyobb erőpróbának a 2012 óta hivatalban lévő Hszi Csin-ping kínai államfő számára.