Kisebb létszámmal működik az új osztrák kancellár kabinetje

 

Brigitte Bierlein osztrák kancellár kabinetje feleakkora szakmai apparátussal működik, mint azt megelőzően Sebastian Kurz kormánya – derült ki szerdai bécsi sajtójelentésekből.

Az ügyvezető kancellárként tevékenykedő Brigitte Bierlein átmeneti kormányának minisztériumai összesen 191 munkatárssal működnek; míg a Kurz-kormány minisztériumaiban 2017 decembere és 2019 májusa között 395 embert alkalmaztak szakmai területen. A minisztériumok száma 14-ről 12-re csökkent: a közszolgálati és sportminiszter, valamint a kancelláriaminiszter feladatát a külügyminiszter vette át.

Mindezt a MOST (JETZT) nevű párt kérésére hozták nyilvánosságra.

Brigitte Bierlein hivatalba lépését követően nagy leépítéseket hajtottak végre a minisztériumokban; a munkatársak egynegyede tarthatta meg állását.

A belügyminisztériumban történt a legnagyobb leépítés; míg a tárca korábban, Herbert Kickl minisztersége idején 54 fős stábbal működött, Wolfgang Peschorn mostani csapata csak 15 munkatársat foglalkoztat. Brigitte Bierlein a kancellária munkatársainak számát is jelentősen csökkentette; jelenleg 14-en dolgoznak a hivatalban, míg Sebastian Kurz idején 31-en tevékenykedtek ott.

Nagy leépítési hullám söpört végig azokban a minisztériumokban, melyeknek korábban szabadságpárti (FPÖ-s) minisztere volt. Heinz-Christian Strache volt alkancellár (FPÖ), egykori közszolgálati és sportminiszter 31 munkatársából 26-ot elküldtek, így mostanra öten maradtak. A szociális minisztériumban 34-ből mindössze tízen, a közlekedési tárcánál 36-ból 14-en maradtak. Alexander Schallenberg külügyminiszter 30-ból 13 embert tartott meg.

A munkatársak megtartását fontosnak tekintette ugyanakkor az új gazdasági miniszter: Elisabeth Udolf-Strobl tárcájánál 20-ból 15-en dolgoznak a régiek közül.