Brexit - Nőkből álló egységkormány létrehozására tett javaslatot a brit zöldek korábbi vezetője

 

Nőkből álló egységkormány megalakítására tett javaslatot hétfőn a brit Zöld Párt korábbi vezetője, 2010 óta parlamenti képviselője, Caroline Lucas a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének elkerülésére.

A politikus tíz női képviselőtársát kérte arra, hogy pártokon átívelő szövetségre lépve próbálják elejét venni a megállapodás nélküli Brexitnek, amelyet a konzervatív kormány és a kabinet élén álló Boris Johnson miniszterelnök egyáltalán nem zár ki, mereven ragaszkodva a kilépés jelenleg érvényes október 31-i határidejéhez.

A The Guardian című baloldali lapban megjelent cikkében Caroline Lucas úgy vélekedett, hogy egy csupa nőből álló kormány másfajta látásmódot hozna. A brit európai uniós tagságról szóló második népszavazásért kampányoló Zöld Párt politikusa szerint a cél a Boris Johnson elleni bizalmatlansági indítvány kikényszerítése, utána pedig a kizárólag nőkből álló nemzeti egységkormány létrehozása lenne.

Az Egyesült Királyságban a második világháború óta nem volt nemzeti egységkormány

Caroline Lucas szerint azonban egy ilyen kabinet megnyomná a szünet gombot, és újabb Brexit-referendumot írna ki, amelyen az emberek arról dönthetnének, hogy az ország maradjon-e az Európai Unióban, vagy a kormány terveit elfogadva lépjen-e ki, akár megállapodással, akár anélkül.

„Tapasztalataim szerint a nők kevésbé törzsi gondolkodásúak, könnyebben és gyorsabban szereznek bizalmat” – mondta a BBC rádió közéleti 4-es csatornájának Today című politikai magazinprogramjában hétfőn.

Hozzátette, hogy az általa javasolt egységkormányt a parlamenti ellenzék legfőbb erejét alkotó Munkáspárt egyik nő politikusa vezetné.

A zöldpárti képviselő által javasolt politikusok között van Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyékkormányának külügyminiszter-jelöltje, Jo Swinson, a Liberális Demokraták vezetője, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, Justine Greening konzervatív képviselő, Liz Saville Robert, a Plaid Cymru walesi párt frakciójának vezetője, valamint mások mellett Yvette Cooper munkáspárti politikus. Caroline Lucas szerint eltérő lelkesedéssel reagáltak megkeresésre.

Az ötlet sokakban nemtetszést váltott ki

Liz Truss külkereskedelmi miniszter a Twitter közösségi portálon szexistának nevezte az ötletet. Kifogásolta azt a gondolkodásmódot, hogy a nemek határoznák meg valakinek a világnézetét, viselkedését vagy hozzáállását. Hasonló véleményt fogalmazott meg Diane Abbott, a Munkáspárt árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje.

A törvényhozási szünet alatt és a Brexit határidejének közeledtével felerősödtek az előre hozott választásokról és a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány esetleges benyújtásának esélyeiről szóló találgatások a brit belpolitikában.

A július 24. óta hivatalban lévő Boris Johnson és hivatala többször is leszögezte, hogy nem áll szándékában választásokat tartani. Szakértők szerint a kabinet október 31. előtti időpontra semmiképp nem akar parlamenti választásokat kiírni, azt pedig kétségesnek tartják, hogy az ellenzék ki tud kényszeríteni egy korábbi időpontot, elejét véve ezáltal a megállapodás nélküli Brexitnek, amelytől a kabinet nem zárkózik el.