Öncenzúrát alkalmaz a német közmédia

 

A német sajtó egy része tudja, hogyan kell írnia azokról a bűntényekről, amelyeket bevándorlók követnek el – mondta a közmédia külpolitikai szakújságírója, Bende Balázs az M1-en. Szerinte az öncenzúra vezetett ahhoz, hogy a sajtó nem akarta elismerni: van összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között.

(Fotó: EPA/Kohls) (Fotó: EPA/Kohls)

Múlt szerdán brutális gyilkosság történt Stuttgartban. Egy – vélhetően – jordániai palesztin férfi, aki 2015-ben szír papírokkal kapott menekültstátuszt Németországban, karddal lemészárolta volt lakótársát. A gyilkosságot végignézte az áldozat 11 éves lánya is egy autóból. A tettest csak két és fél órás üldözéssel sikerült kézre keríteni.

Hallgattak a német közmédia híradói

Bár az eset sokkolta a várost, az emberek csak az internetes videómegosztóra feltöltött képsorokat láthatták, amelyeket az egyik szomszéd készített. Az M1 ugyan kérte a német közszolgálati csatornákat, hogy adják át az esetről készült anyagaikat, azonban mind a ZDF, mint az ARD azt válaszolta a megkeresésre, hogy híradóikban nem foglalkoztak az üggyel.

Ez pedig sokakban kérdéseket vetett fel. A Stern magazin is levélben fordult a két német közszolgálati adóhoz, hogy indokolják meg, mégis miért nem adtak hírt egy ilyen felkavaró esetről.

Az ARD közszolgálati televízió vezetője ezt azzal indokolta, hogy az elkövetésnek nem rasszista, politikai vagy vallási motivációja volt, hanem személyes, éppen ezért a közszolgálati országos televízió nem kíván az ilyen esetekről beszámolni. A ZDF szerint pedig

az esetnek nincs társadalmi relevanciája,

illetve ők a hírműsoraikban csak olyan esetekről számolnak be, amelyeknek Németország-szerte van jelentősége – mondta az M1 berlini tudósítója.

Öncenzúrát alkalmaznak 

Bende Balázs külpolitikai szakújságíró szerint könnyen lehetne azt mondani, hogy nagy a politikai és társadalmi nyomás a német sajtón, ezért torzult el az információközlés. Azonban nem pontosan erről van szó. Sokkal inkább a németországi média öncenzúrájáról.

Ez azt jelenti, hogy a sajtóban dolgozó emberek eljutottak odáig, hogy

már maguktól tudják mit és hogyan szabad megjeleníteni,

főleg az olyan témákban, mint az illegális bevándorlás, illetve a migráció és a terrorizmus, bűnözés közti kapcsolat – magyarázta.

Tartanak a közösségi médiától 

Bende beszélt arról is, hogy ezzel szemben a közösségi oldalak lehetőséget adtak arra, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Mivel „a német közszolgálati média terel, ferdít, az emberek a világhálót használják arra, hogy a valós híreket egymás között közöljék, így társadalmi nyomást helyeznek a sajtóra”.

A szakújságíró úgy véli, a hagyományos médiumok vezetői egyre jobban tartanak attól, hogy

a közösségi média átveszi a klasszikus médiumok szerepét.

„Félelmük nem alaptalan, hiszen a közösségi médián keresztül mindenki véleményt formálhat, melyet nem lehet cenzúrázni, megjelenhetnek azok az információk, melyeket a hagyományos média nem közöl” – fogalmazott Bende Balázs.