Vádemelés nélkül zárta le a vizsgálatot a román korrupcióellenes ügyészség Sepsiszentgyörgy polgármestere ellen

 

Csaknem három és fél év vizsgálódás után vádemelés nélkül zárta le a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) az Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen indított bűnvádi eljárást – erről az elöljáró maga számolt be a Facebook-oldalán.

A DNA ügyészei 2016. február 17-én „lepték meg” a polgármestert, a lakásában és az irodájában is házkutatást tartottak. A vádhatóság akkor azt közölte, hogy a gyanú szerint nem rendeltetésszerűen használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni.

Antal Árpád 2016 februárjától két hónapig nem tölthette be a hivatalát, egy évig nem hagyhatta el az országot, másfél évig hatósági felügyelet alatt állt, ami azt jelentette, hogy több mint száz alkalommal kellett jelentkeznie a rendőrségen, vagyonát egy ideig zárolták.

A vádhatóság most azt közölte a polgármesterrel, hogy minden vádat ejtettek ellene. Az elöljáró felidézte: a környezetéből összesen 47 embert hallgattak le, és a lehallgatási jegyzőkönyv több mint 11 ezer oldalt tesz ki. Lehallgatták a lakását, az autóját, az irodáját, és követték mindenhova.

A polgármester szerint a lehallgatások széles körét mutatja, hogy a jegyzőkönyvekben olyan telefonbeszélgetés is szerepel, amelyben Kelement Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a feleségével beszélget. Antal Árpád szerint ez az ügy elsősorban nem róla szólt, hanem arról, hogy valakik meg akarták félemlíteni a romániai magyar közösséget.

„Arról is szólt, hogy valakik nem voltak érdekeltek egy székelyföldi város dinamikus fejlődésében, és mindent meg akartak tenni, hogy a fejlődést visszavegyék. Ez sajnos részben sikerült, mert nekem is sok energiámat felemésztette az ügy, a polgármesteri hivatal alkalmazottaiét is, akik meg voltak félemlítve, ahogyan a vállalkozók is, hiszen nem véletlen hogy nagyon sok közbeszerzésen nem jelentek meg cégek, mert mindenki arra gondolt, aki a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal dolgozik, az meg lesz hurcolva” – írta Antal Árpád a közösségi oldalon.

Megjegyezte, hogy a román törvények szerint nincs lehetősége jóvátételt kérni a meghurcoltatásáért.