Folytatódtak a viták az Európai Parlamentben

 

A baloldali és liberális képviselők egy része továbbra is meg akarja akadályozni, hogy a szerintük Európa-ellenes képviselők vezető posztot kapjanak a bizottságokban. A néppárt azonban nem akarja lecserélni a fideszes jelölteket. A Fidesz szerint a magyar ellenzék „tovább áskálódik”. Hidvéghi Balázs arról beszélt az M1-en, hogy több baloldali képviselő is elnézést kért már az akció miatt – közölte az M1 Híradója.

Elnézést kértek a szocialisták Hidvéghi Balázstól, miután a magyar ellenzék nem szavazta meg, hogy alelnök legyen az Európai Parlament LIBE-bizottságában – erről a Fidesz EP-képviselője beszélt az M1-en.

A szakbizottsági helyek kiosztásáról július elején tartottak tanácskozást Brüsszelben. A DK, a Momentum, és az MSZP politikusai azonban – a baloldali és liberális frakciókkal együtt – azért lobbiztak, hogy megakadályozzák a magyar kormánypárti képviselők – így Hidvéghi Balázs – alelnökké választását is. A tervük viszont nem vált be, a döntéseket őszre halasztották.

Hidvéghi Balázs most megismételte, a képviselők a magyar emberek felhatalmazásából vannak az Európai Parlamentben. Ez pedig – ahogy fogalmazott – világos és egyértelmű felhatalmazás.

Deutsch Tamás hétfőn közösségi oldalán azt írta, akárhogy áskálódik a „hazafiatlan népfront”, nem tudják elvenni a Fidesz szakbizottsági alelnöki helyeit.

A Fidesz EP-képviselője azután reagált így, hogy hétfőn az Európai Parlament kulturális bizottságában szokatlan események zajlottak le. Voltak ugyanis olyan képviselők, akik a szavazókártyájukat sem vitték magukkal, ezért végül kézfeltartással kellett szavazni. Csakis arról tudtak dönteni, hogy elhalasztják a szavazást az alelnöki tisztségekről. Így a néppárt által delegált Bocskor Andrea jelöltségéről is csak ősszel szavaz a bizottság.

Megengedhetetlen, hogy egy liberális csoport határozza meg, mi elfogadható és mi nem” – ezt már a Kossuth Rádió műsorában mondta a képviselő a szakbizottsági folyamatokról. Hidvéghi Balázs kitért arra is, hogy a magyar kormány megelőlegezte a bizalmat Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnöknek, akitől azt várják, hogy szakít az elmúlt évek rossz, Európát gyengítő politikájával.

A politikus szerint ősszel is éles vitákra lehet számítani majd az új Európai Parlamentben, és a következő lépés a biztosok megválasztása lesz. A kormánypártok jelöltje, Trócsányi László pedig – mint fogalmazott – felkészült a feladatra.