Hidvéghi: Reménykeltőek Ursula von der Leyen kijelentései

 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései.

Hidvéghi Balázs a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában felidézte, hogy a német politikus azt mondta: bár régebben a föderális Európai Egyesült Államok híve volt, ma már azt gondolja, hogy a sokszínűségben kell erősnek lennie az Európai Uniónak.

A Fidesz-KDNP-s EP-képviselő kemény csatákra számít ősszel. „Várjuk meg persze azt, hogy milyen bizottság áll össze” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy

az összes fideszes szavazatra szükség volt

Ursula von der Leyen megválasztásához.

(Fotó: EPA/SASCHA STEINBACH)

Változásra van szükség

Az EB új elnöke világosan beszélt arról, hogy akkor lehet erőssé tenni az uniót, ha minden tagállammal szemben egyenlő mércét alkalmaznak, ha egységet hoznak létre – hangoztatta a képviselő. Úgy vélekedett, Ursula von der Leyen jól érzi, hogy gesztusokat kell tennie azok felé, akiket igaztalan vádakkal illettek az elmúlt években.

A magyar EP-képviselő azt mondta, nyilvánvalóan változásra van szükség.

A migráció ügyében az EB erőltetett megoldást szorgalmazott: kvóta szerint akarta szétosztani az Európába érkezetteket,

menedzselni és szervezni kívánta a bevándorlást

a kontinensen. Ezek a törekvések még mindig elő-előkerülnek, azonban meg kell érteni, hogy a migrációval kapcsolatos döntéseknek nemzetállami szinten a helyük – jelentette ki.

Komoly megosztottság alakult ki az EU-ban

Hidvéghi Balázs kiemelte azt is, hogy a segítségnyújtásnak több formája lehetséges. Úgy is lehet szolidaritást mutatni, ha egy tagállam megvédi a közös európai határt, vagy éppen a bajba jutott térségeket támogatja, ahogyan azt Magyarország teszi.

A Fidesz-KDNP EP-képviselője azt hangoztatta, hogy az elmúlt években komoly megosztottság alakult ki az EU-ban.

A közép-európai államokat „pécézte ki”, leckéztette egy baloldali, liberális koalíció – mondta. Ez Hidvéghi Balázs szerint „halálos veszély”, ha ugyanis ez a helyzet állandósulna, az előbb-utóbb az unió jelenlegi formájának végét jelentené.

Azt mondta, sokakat megdöbbentett, hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom

megtagadta a támogatást

a kormánypárti magyar EP-bizottsági jelöltektől. Szavai szerint több baloldali európai parlamenti képviselő is gyakorlatilag elnézést kért, ilyesmi ugyanis eddig nem volt szokás.

Olyan pozíciókról van szó, amelyek a választási eredmény alapján járnak az egyes pártcsoportoknak. Az Európai Néppárt a Fidesz-KDNP-ből is jelölt, és alapvető normákat rúg fel a magyar ellenzék – vélekedett.

A politikai nyomásgyakorlás nem ismeretlen az EP-ben

Azt mondta, hogy a politikai nyomásgyakorlás nem ismeretlen az EP-ben. Azonban árulkodó, hogy azok a civil szervezetek, amelyek levelet írtak a néppártnak, hogy cseréljen le jelölteket, besorolhatóak a „Soros-birodalomba”, abba a baloldali, liberális, bevándorláspárti, multikulturalizmust erőltető csoportba, amellyel a kormánynak a legfőbb vitája van – fogalmazott.

Közölte: nem csodálkozik, hogy „rátámadtak” az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában, de nyugodtan állnak a viták elébe, mert

a magyarok elsöprő többséggel döntöttek a választásokon

és megüzenték, hogy mit akarnak.

Bárhogy is „hisztizik”, „áskálódik” a másik oldal, ragaszkodnak a kapott felhatalmazáshoz – mondta.