Újabb csapásokat mért a szaúdi vezetésű koalíció a lázadók kezén lévő fővárosra

 

Szanaa több katonai célpontjára újabb légicsapásokat mért a lázadók kezén lévő jemeni főváros, szombaton a jemeni polgárháborúba a húszi lázadókkal szemben beavatkozó szaúdi vezetésű arab koalíció.

A támadást annak a koalíció által bejelentett hadműveletnek a keretében hajtották végre, amelyet közlésük szerint az iráni támogatású lázadók szanaai objektumai ellen indítottak. Helyi lakosok elmondták, hogy az arab koalíció harci gépei a lázadók katonai bázisait bombázták a jemeni főváros különböző részeiben, s a találatot kapott létesítményekből lángok csaptak fel. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője azt közölte, hogy gépeik a lázadók öt légvédelmi létesítményére és egy ballisztikusrakéta-raktárára mértek csapást, hogy lerombolják a húszik azon kapacitásait, amelyek civilek biztonságát és a térség légi forgalmát veszélyeztethetik.

Szaúdi drónhangárokra csaptak le

„A szövetség parancsnokságának határozott célja megakadályozni a terrorista húszi milíciát és más terrorista szervezeteket abban, hogy ilyen katonai képességekre tegyenek szert” – idézte Máliki szavait az SPA szaúdi állami hírügynökség.

A húszi lázadók legutóbb múlt kedden hajtottak végre dróntámadást szaúd-arábiai repülőterek ellen, de a szaúdi állami média tájékoztatása szerint a légvédelem megsemmisítette a pilóta nélküli repülőszerkezeteket. A felkelőkhöz köthető al-Maszíra televízió ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a húszik szaúdi drónhangárokra csaptak le ez alkalommal a dzsizáni repülőtéren, és támadást hajtottak végre a Háled király légibázis ellen Hamísz-Musait városában.

Béketárgyalások: patthelyzetet

Az arab koalíció olyan körülmények között indította meg a Szanaa elleni hadműveletét, amikor Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja éppen azon dolgozik, hogy feloldja a jemeni polgárháború lezárására irányuló béketárgyalásokban beállt patthelyzetet.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

Szaúd-Arábia attól tart, hogy a síita felkelők térnyerésének következtében regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemenben.

A címlapfotó illusztráció.