Korábbi elhatárolódását érvénytelenítve Trump dicsérte a greenville-i nagygyűlésen részt vevő híveit

 

Donald Trump amerikai elnök egy pénteki sajtótájékoztatóján dicsérte azokat a híveit, akik egy minapi észak-karolinai nagygyűlésen visszhangozták azt a kijelentését, miszerint azoknak a kongresszusi képviselőknek, akik bírálják a kormányt, vissza kellene menniük felmenőik hazájába.

Donald Trump a múlt hét végén azt írta a Twitteren: azoknak a „progresszív demokrata párti képviselőnőknek”, akik „hangosan és rosszindulatúan” bírálják a kormányt, vissza kellene menniük azokba az országokba, amelyeknek „a kormányai katasztrofálisak, a világon a legrosszabbak, legkorruptabbak és alkalmatlanok, ha egyáltalán van működő kormányuk”. Bár Trump nem nevezte néven az illetőket, az amerikai sajtóban azonosították, hogy négy demokrata párti képviselőnőről van szó, akik mind színes bőrűek, ám egy kivétellel az Egyesült Államokban születtek.

„Küldd őket haza!”

Az elnök össztűz alá került e közleménye miatt mind demokrata, mind republikánus párti kongresszusi tagok részéről. Trump szerdán beszédet mondott egy nagygyűlésen az észak-karolinai Greenville városban. A tömeg hosszú másodperceken keresztül – míg az elnök el nem kezdett beszélni – azt skandálta: „Küldd őket haza!”

Utólag Trump azt mondta erről az esetről, hogy „nem örült neki, nem ért vele egyet, és természetesen megpróbálja leállítani az ilyesmit a majdani gyűléseken”. Pénteken fehér házi sajtótájékoztatóján az elnöktől megkérdezte egy újságíró, hogy valóban nemtetszést váltott-e ki belőle, amit a greenville-i nagygyűlés résztvevői kiabáltak. Így válaszolt: „Ők nagyszerű emberek, nagyszerű hazafiak. Ami viszont nem tetszik, hogy egy képviselőnő azt mondja: „Meg fogom keseríteni az elnök életét.”

Kommunikációs taktika

Senki nem beszélhet így a hazánkról, legalábbis akkor nem, amikor én vagyok az elnök. Ezek a nők szörnyű dolgokat mondtak a hazánkról és annak népéről. Érdekes, hogy a hírhamisító média hogy felháborodik a nagygyűlés résztvevőinek szavain, de teljes nyugalommal elfogadja azokat a hitvány és undorító nyilatkozatokat, amelyeket a radikális baloldali képviselőnők tesznek” – mondta Trump.

Az AP hírügynökség szerint az amerikai elnök azt a kommunikációs taktikát választja, hogy felháborodást kelt egy kijelentésével, visszakozik ettől, majd rátromfol saját eredeti kijelentésére. Az egyik szóban forgó képviselőnő, a minnesotai Ilhan Omar csütörtökön Washingtonban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: úgy gondolja, az elnök fasiszta, és most arról folyik a harc, hogy „milyennek kellene lennie ennek az országnak”.

Visszatérve Minnesotába, Omar az őt üdvözlő tömegnek azt mondta: „Ezután is meg fogjuk keseríteni ennek az elnöknek az életét, mert politikájával ő is megkeseríti a miénket. Nem félünk és nem vagyunk megrettenve!”