Trump: Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként

 

Az elnök azt is elmondta, hogy előző nap telefonon egyeztetett Johnsonnal, akit elemzők a rivális Jeremy Hunttal szemben jóval esélyesebbnek tartanak arra, hogy az Egyesült Királyság új kormányfője legyen.

Trump a beszélgetés tartalmát ugyan nem részletezte, de megjegyezte a brit politikusról: „kedvelem őt”. Majd hozzátette: „nagyszerű lesz a viszonyunk”. Leszögezte azt is, hogy szerinte Johnson végrehajtja a Brexitet.

A rendezvényen, – amelyen bensőséges ünnepség keretében fogadta az 50 évvel ezelőtti űrrepülés még életben lévő két űrhajósát, Buzz Aldrint és Michael Collinst – újságírók kérdéseire válaszolva Trump kitért az iráni drón lelövésére. Megerősítette, hogy a hadseregtől származó értesülései szerint az amerikai haditengerészeti erők valóban lelőttek egy iráni drónt, Irán déli partjai mentén.

Teherán cáfolta ezt, Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes szerint valóban lelőttek egy drónt, de az nem iráni volt. A perzsa politikus azt valószínűsítette, hogy az amerikaiak tévedésből a saját drónjukat lőhették le. Ugyanakkor a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette: a Pentagon megerősítette, hogy iráni drónt lőttek le. „Erre nagyon nyilvánvaló bizonyítékunk van” – idézte a Pentagon magas rangú tisztségviselőjét a lap.

Donald Trump foglalkozott a Tokió és Szöul közötti vitával is. Mint mondta: szívesen közvetít, hogy csökkenjen a feszültség a két ország között. „Ha szükségük van rám, itt vagyok” – jelentette ki.

A két ázsiai ország közötti vita a második világháború előtti és alatti időszakban történtek miatt robbant ki. Korea akkor japán megszállás alatt volt és a japánok kényszerítették a koreaiakat, hogy a megszállóknak dolgozzanak. Az akkor történtekért nyújtandó kártérítés viszont most szembefordította egymással a két országot. A nézeteltérés kereskedelmi vitával párosult: Tokió bejelentette, hogy korlátozza a Szöulnak szállítandó korszerű technológiai termékeket.