Egyelőre az Öt Csillag Mozgalom és a Liga sem akar kormányt buktatni

 

Csökkent a huszonnégy órával ezelőtt közelinek tűnő kormányválság veszélye Olaszországban, miután a két kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga is a közös kormányzás folytatását erősítette meg pénteken.

A Ligát vezető Matteo Salvini még az olasz államfő Sergio Mattarellával korábban bejelentett találkozót is lemondta, amelyen a kormány további sorsáról egyeztettek volna. Ehelyett a miniszterelnök-helyettes Matteo Salvini megerősítette bizalmát a másik miniszterelnök-helyettes, az M5S-t vezető Luigi Di Maio iránt. A Liga vezetője csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy teljesen elveszítette bizalmát az M5S vezetőjében politikailag és emberileg is.

Nincsen semmilyen válság, bízom Di Maióban” – jelentette ki Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy nem Luigi Di Maióval, hanem az M5S egyes minisztereivel van problémája. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési minisztert, valamint Elisabetta Trentát a védelmi tárca vezetőjét említette meg, akik Matteo Salvini szerint sorozatosan nemet mondanak a Liga szorgalmazta kormányintézkedésekre.

Jelentősen enyhítette korábbi kijelentéseit Luigi Di Maio is, aki alig huszonnégy órával ezelőtt még azt mondta, hogy ha a Liga meg akarja buktatni a kormányt, ne kerteljen, hanem vállalja ennek a felelőségét. Az utóbbi napokban a Ligát számos támadás érte az M5S részéről a Matteo Salvini vezette párt feltételezett oroszországi finanszírozása miatt. Most Luigi di Maio kijelentette, hogy ha azt feltételezte volna, hogy a Liga pénzt fogadott el Moszkvától, nem alakított volna vele kormányt. 

Matteo Salvini és Luigi Di Maio is hangoztatta, hogy minél előbb találkoznak egymással: a Liga és az M5S vezetője hónapok óta nem beszél egymással. Matteo Salvini a pénteki kormányülésről is távolmaradt. Az ezt követő sajtótájékoztatón Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azt mondta, elégedett kormánycsapata munkájával. Kizárta a kormány átalakításának lehetőségét.

Elemzők szerint a tavaly június elején alakult M5S-Liga kormány legmélyebb válságát élte át  a hét közepén. A Ligát csábítja az M5S nélküli kormányzás, de ehhez jelenleg nincsen elég ereje. A felmérések szerint a Matteo Salvini vezette párt támogatottsága megközelíti a 37 százalékot, ez azonban a 630 fős római képviselőházban 283 mandátumot, a 315 fős szenátusban pedig 142-t biztosít.

A Liga attól is tart, hogy esetleges kormánybukás esetén az államfő átmeneti szakértői kormányt nevez ki, amely a következő, talán tavaszi előrehozott választásokig vagy még tovább irányíthatja Olaszországot. Az M5S időközben új szövetségest találhatna a balközép Demokrata Pártban (PD). Az M5S a közvélemény-kutatások szerint 17,6 százalékon áll, a PD 22,6 százalékon, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) 7,1, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) pedig 6,6 százalékon. Más vélemények szerint a kormányválság esélye csak eltávolodott, és a költségvetési törvénycsomag őszi vitájakor ismét felerősödhet.