Putyin és Macron fokozni kívánja a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló erőfeszítéseket

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és francia hivatali partnere, Emmanuel Macron fokozni kívánja a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló erőfeszítéseket – közölte a Kreml a két vezető csütörtöki telefonbeszélgetésében elhangzottakra hivatkozva.

A két államfő szerint az együttműködést a többi között a normandiai formátumú – Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével zajló – tárgyalásokon lehetne aktívabban folytatni.

Moszkvai ünnepségek

A Kreml szerint a francia fél kezdeményezte telefonbeszélgetésben Macron megígérte, hogy részt vesz a második világháború végének 75. évfordulója alkalmából megrendezendő moszkvai ünnepségeken. Oroszország a náci Németország felett aratott győzelmet hatalmas katonai díszszemlével tervezi megünnepelni 2020. május 9-én.

A meghívottak listáján szerepel mások mellett Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök is. Macron azonban az első nyugati államfő, aki megígérte részvételét a parádén, Trump a júniusi oszakai G20-csúcson mindössze jelezte készségét erre.

Tárgyaltak az atomalkuról

Putyin és Macron beszélgetésük alkalmával szót ejtettek az iráni atomalku körül kialakult feszültségekről és a szíriai konfliktusról is. A két politikus egyetértett a teheráni vezetés nukleáris tevékenységének korlátását hivatott, 2015-ös többhatalmi megállapodás fenntartásának szükségességében, habár Trump tavaly májusban egyoldalúan kiléptette országát az egyezményből.

Hangsúlyozták: az atomalku megőrzése az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása és a biztonság fenntartása miatt fontos a Közel-Keleten.