Elutasította a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat az amerikai képviselőház

 

Az amerikai képviselőház szerdán este határozatban utasította el a Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek szánt fegyvereladásokat.

Az elnök várhatóan megvétózza a törvényhozók döntését. Már májusban jelezte ugyanis, hogy a kongresszus megkerülésével is keresztül viszi az üzletet.

Júniusban a republikánus többségű szenátus 22 határozatban fejezte ki rosszallását a tervezett fegyvereladásokkal szemben, szerdán pedig a képviselőház a 22 elutasító határozatból hármat szavazott meg. Mind a csaknem egy hónappal ezelőtti szenátusi, mind a szerdai képviselőházi szavazáson néhány republikánus politikus a demokratákkal együtt voksolt.

A határozatok konkrétan a Raytheon által gyártott precíziós irányítású fegyverek és tartozékaik eladási tilalmára vonatkoznak. Egyes törvényhozók ugyanis azt gyanítják, hogy e fegyvereket bevetették a jemeni háborúban a civil lakosság ellen.

A szavazás vitájában a politikusok a tavaly ősszel Szaúd-Arábia isztambuli diplomáciai képviseletén meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét is felhozták. Demokrata és republikánus képviselők egy csoportja szerdán levelet intézett Christopher Wrayhez, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójához, akit a Hasogdzsi-gyilkosság kivizsgálására kért fel.

A beígért elnöki vétó valószínűleg érvényes lesz. A szenátusban a fegyvereladásokat nem támogatóknak ugyanis nincs meg a vétó felülírásához szükséges kétharmados többségük.

Elemzők rámutatnak, hogy ebben az ügyben az elnök még a saját pártja teljes támogatását sem élvezi. A fegyvereladások megtiltását célzó szenátusi erőfeszítéseket ugyanis egyik legfőbb támogatója, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor irányította.

Michael McCaul texasi republikánus politikus, a képviselőház külügyi bizottságának tagja ugyanakkor a szerdai voksolást „veszélyesnek” nevezte.

Úgy fogalmazott: „a fegyvereladás az egyik módja annak, hogy gyilkos agressziója visszafogására késztessük Iránt, s hogy megerősítsük partnereinket a térségben”. A képviselő hozzátette: ez a szerinte „felelőtlen” szerdai döntés megköti Washington kezét partnerei támogatásában.