Gyakorlatilag lezárta a migránsok előtt déli határát Amerika

 

Már életbe is lépett az újabb amerikai szigorítás a bevándorlásban: gyakorlatilag, akik Mexikó felől érkeznek a jövőben nem kaphatnak menedékjogot az Egyesült Államokban, ugyanis Mexikót is biztonságos országnak tartja a Trump-kormányzat. Az amerikai közlés szerint a valódi menekülteket a jövőben is befogadják, de a gazdasági bevándorlók tömegeit nem – közölte az M1 Híradója.

Enni és inni kapnak, és orvosi ellátást is kérhetnek a bevándorlók, mielőtt továbbutaznának az Egyesült Államok felé. A legtöbben El Salvadorból és Hondurasból indultak útnak, és Texasba, illetve Kaliforniába készülnek. Kevesen tudják közülük, hogy az amerikai kormányzat legújabb intézkedésével gyakorlatilag lezárta előttük az ország déli határát – a már létező fizikai akadályokon túl most egy újabb jogi korlátozást gördített az útjukba.

Sokakat eltántoríthat 

Az amerikai belbiztonsági és igazságügyi minisztériumok közös rendelete ugyanis biztonságos harmadik országnak nyilvánította Mexikót. Ezzel arra kötelezte az Egyesült Államokba tartókat, hogy előbb Mexikóban folyamodjanak menedékért. Az amerikai hatóságok a kérelmüket mostantól csak akkor bírálják el, ha azt a mexikói bevándorlási hivatal már egyszer elutasította.

Az átmeneti intézkedés már kedden hatályba lépett, és egészen addig érvényben marad, amíg a Kongresszus elfogadja a bevándorlási törvények Donald Trump által szorgalmazott szigorításait. A kormányzat azt reméli, hogy addig is sokakat eltántoríthat attól, hogy útnak induljanak az Egyesült Államok felé.

Azonban van, aki attól tart, hogy a szigorítás miatt megint

többen próbálkoznak majd törvénytelen módszerekkel.

„Azt hiszem, ez csak arra sarkallja a közép-amerikai bevándorlókat, hogy vonatokon megbújva, vagy a folyón átkelve próbáljanak bejutna az Egyesült Államokba, hiszen nem bízhatnak abban, hogy befogadják őket" – vélekedett egy migránsoknak szállást adó központ vezetője.

Megerősítették a védelmet 

Az amerikai határőrség azonban felkészült az illegálisan érkezők megállítására: El Pasó és San Diegó közelében is sűrűbben járőröznek, és a hivatalos határátkelők védelmét is megerősítették. Havonta százezernél is több embert fognak el tiltott határátlépés közben.

És ennél is több megalapozatlan menedékkérvényt utasítottak el azóta, hogy Washington arra kötelezte a migránsokat, hogy a hivatalos határátkelőkön adják be papírjaikat, és Mexikóban várják ki azok elbírálását.Az amerikai-mexikói határ közelében feltorlódott tömegek arra késztették a mexikói vezetést, hogy megerősítse a déli határ felügyeletét, és

megpróbálja visszafordítani azokat, akik az országon keresztül akarnak eljutni az USA-ba.

Ennek is köszönhető, hogy júniusban  idén először  számottevően csökkent az Egyesült Államok déli határán elfogott illegális határátlépők száma. És bár Mexikó külügyi államtitkára hétfőn közölte: országa nem ért egyet Washington legújabb lépésével, sietett hozzátenni azt is, ennek ellenére sem lazítanak a szigorú határellenőrzéseken.