Ülve hallgatta meg a himnuszt Angela Merkel Berlinben

 

Az új dán miniszterelnök első hivatalos útján Berlinbe utazott, ahol a német kancellár katonai tiszteletadással fogadta. Az ilyenkor nemzetközileg elfogadott szokásokkal ellentétben a két kormányfő ülve hallgatta végig a nemzeti himnuszokat. A szokatlan helyzetet valószínűleg Angela Merkel remegésrohamai indokolták. A német sajtóban június közepe óta több kommentár is megjelent, amely arról szólt, hogy a kancellár egészségi állapota egyáltalán nem magánügy. Merkel nyugtatja a közvéleményt – közölte az M1 Híradója.

Berlin, 2019. július 11. A hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó Mette Frederiksen új dán miniszterelnök (b) és Angela Merkel német kancellár a berlini kancellári hivatal előtt tartott fogadási ünnepségen 2019. július 11-én. MTI/AP/Markus Schreiber Mette Frederiksen új dán miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár a berlini kancellári hivatal előtt tartott fogadási ünnepségen (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A szokásos diplomáciai protokolltól merőben eltértek Berlinben, amikor a német kancellár fogadta a frissen megválasztott dán kormányfőt, Mette Frederiksent. A két politikus ülve hallgatta végig a nemzeti himnuszokat. Úgy tudni, Angela Merkel kérte, hogy készítsenek oda székeket. Előző nap ugyanis, a finn kormányfő fogadásakor újabb remegésroham tört rá,

három héten belül harmadszor.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón a német kancellár ismét csak arról beszélt, hogy jól van, és nem kell érte aggódni. „Az egészségemmel kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy először is tisztában vagyok, milyen felelősséggel jár a pozícióm és ennek megfelelően cselekszem. Másrészt pedig személyes érdekem is, hogy egészséges legyek és vigyázzak az egészségemre” – próbálta eloszlatni a munkaképességével kapcsolatos kételyeket Merkel.

A német sajtó június közepe óta foglalkozik a 64 éves politikus egészségi állapotával, miután az ukrán elnök látogatása alatt remegésroham tört rá. Akkor a hőségre és kiszáradásra panaszkodott, és hangsúlyozta, hogy jobban lett, miután megivott néhány pohár vizet.

A riasztó tünetek majdnem másfél héttel később azonban visszatértek,

az új német igazságügyi miniszter beiktatási ceremóniáján. Merkel ekkor karjait összefogva próbálta csillapítani a remegését. Hivatalosan ekkor is csak annyit közöltek, hogy a kancellár jól van.

Ezt a remegésrohamot az oszakai G20-csúcstalálkozó, majd az Európai Tanács három napig húzódó, maratoni ülése követte. A hosszú repülőutak és a sűrű programok ellenére azonban Merkelnél nem jelentkezett semmilyen tünet. Szerdán azonban a finn államfő fogadásakor, a himnuszok alatt ismét remegett. Mindezt azzal magyarázta, hogy még mindig nem heverte ki a június közepi remegést.

A német sajtó hagyományosan igyekszik tiszteletben tartani a politikusok magánéletét, és az egészségi állapotukat. Az ismétlődő remegésrohamok miatt viszont egyre több cikk foglalkozik azzal, hogy

Angela Merkel egészsége engedi-e, hogy kitöltse a 2021-ig tartó ciklusát.

Utódlása elméletileg már megoldott, Németországban ugyanis a legnagyobb kormánypárt vezetője egyben a kancellári poszt várományosa is. Angela Merkel pedig már távozott a CDU éléről, és a párt Annegret Kramp-Karrenbauert választotta meg a helyére, és nem kizárt, hogy az előre tervezettnél hamarabb kell átvennie a kormányzást Berlinben.